Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hva ser en rørlegger etter på visning?

Dersom du sjekker bad og andre våtrom grundig på visning, er sjansene mindre for at du gjør et bomkjøp når du skal realisere boligdrømmen. Her følger en sjekkliste over ting som du bør se etter for å unngå å få med fuktskader på kjøpet!

 

Når ble badet bygget?

 

Vanntrykk, fukt og elde vil med tiden føre til uunngåelig slitasje på rør og innredning. Du må beregne oppussing i løpet av få år på et bad som er 15-20 år gammelt; spesielt på dersom det har vært dusjet rett på flisene. Et dusjkabinett er en effektiv beskyttelse mot vann- og fuktskader på badet, noe du kan lese mer om i dette innlegget.

 

Lukt

 

Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader. Manglende rensing av sluk kan også føre til ubehagelig lukt, og dersom sluket ikke er renset til visning bør du stille spørsmål ved selgers vedlikeholdsrutiner.

 

Fuktskader

 

Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker rundt avtrekk og i taket over dusjen er typiske tegn på fuktskader som du må se etter på baderommet. Dette gjelder også på silikon. Silikon er en ferskvare, og må derfor byttes i løpet av badets levetid. Røde merker i hjørner – spesielt i dusjsone – er et tegn på tidlig soppangrep.

 

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

 

Dersom det har vært dusjet rett på flisene er vannskaderisikoen høy. Fliser er ikke vanntette, og slik bruk krever at membranarbeid er utført til punkt og prikke. Hvis det er montert dusjkabinett; spør hvorfor. Årsaken kan være gamle fuktskader i veggene, dersom det har vært dusjet rett på flisene tidligere.

 

Ventilasjon

 

Alle bad skal ha tilstrekkelig ventilasjon. Dette innebærer avtrekksluke, eller mekanisk vifte, og lufting under eller i døren.

 

Badekar?

 

Spør hvor lenge det har vært montert og titt gjerne på gulvet under karet etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker. Er badekaret murt inn må du sjekke at det finnes en inspeksjonsluke slik at du kan holde øye med eventuelt vannsøl som ikke blir ledet til sluk.

 

Sluk

 

Spyl vann på gulvet og se om det renner ned i sluket eller blir liggende; dette for å sjekke at gulvet har tilstrekkelig fall. Se etter hjelpesluk dersom du skal ha vaskemaskin på badet. Undersøk at overgangen mellom membran og sluk er tett, og spør om det er brukt klemring.

 

Toalett

 

Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. Dersom denne er montert bak membranen kan det være risiko for vannskader, da lekkasjevann vil bli liggende skjult i veggen. Dersom sisternen er montert i en boks utenpå veggen er du tryggere; da vil lekkasjevannet kun kunne gjøre skade i selve boksen. I bad bygget etter 2010 skal det være skåret ut en liten spalte helt nede ved gulvet som slipper lekkasjevann ut slik at du oppdager skaden.

 

Tapet, panel eller fliser?

 

Bad med gulvbelegg, baderomsplater eller veggvinyl regnes som forholdsvis sikre. Dersom baderommet er flislagt er det viktig at både det synlige og usynlige arbeidet er gjort skikkelig. Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger, og hør gjerne med selger hvor flisene er kjøpt samt om det finnes reservefliser.

 

Grundige undersøkelser

 

Les takstpapirene grundig! Egenmeldingsskjemaet kan gi gode indikasjoner på om rørleggerarbeid er utført av fagpersoner eller hobbyhåndverkere. Be gjerne om navnet på rørleggerbedriften som har vært engasjert, og spør etter dokumentasjon og vedlikeholdsrutiner; for eksempel om det finnes en DDV-instruks eller om arbeid er registrert hos Boligmappa.  

 


 

Til deg som trenger en rørlegger, har vi laget en oversikt over seriøse og pålitelige aktører rundt om i hele landet: klikk her for å se kartet!

 

Finn din nærmeste rørlegger!

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]