Dusje rett på flisene – en dårlig ide?
Ofte leser man at fagfolk sier at man må sette inn dusjkabinett, dusjhjørne eller andre løsninger som gjør at man ikke må dusje rett på flisene.
Men hvorfor det egentlig; er ikke et baderom tett og beregnet til å tåle fuktighet?
Alle vil ha en pen og velfungerende dusjløsning – men alle er ikke sikre på om de kan dusje rett på flisene, og hvorfor de eventuelt ikke bør gjøre det. Til å begynne med er det viktig at man vet hvordan et ordentlig og godkjent baderom – eller våtrom, som det faktisk heter – skal være bygd opp. Først har man selve konstruksjonen; eller skallet om du vil. Når det er ferdig, og du har målt at fallet mot sluk er slik det skal være og at alle rørgjennomføringer og så videre er klare, skal det etableres vanntett membran på gulv og vegger. Så hvilket type membran skal du velge?
Flere typer membran – hvilken passer best?
I hovedsak er det tre typer membran som er godkjent i våtrom. Bunnmembranen legges under støp og er som regel en sveisemembran. Det betyr at en heldekkende PVC-duk legges på gulv og et stykke oppover veggene. For at den skal bli helt tett, må den sveises med varmluft i alle hjørner og gjennomføringer. En toppmembran legges oppå betongen, og kan både være PVC-duk og smøremembran. Duken må varmebehandles akkurat som om den var en bunnmembran. Smøremembranen må påsmøres betongen i flere lag, som må tørke ordentlig mellom hver påsmøring. Alle tre metoder er godkjent, så det er smak og behag som avgjør hvilken løsning man velger. På veggene er det nok mest vanlig med smøremembran.
Membranen er på plass. Da mangler det vel ikke mye?
Du har sikkert tenkt å legge fliser, om ikke på veggen, så i alle fall på gulvet? Da må du aller først sjekke om toppmembranen – hvis det er det du har – tåler flislimet du har tenkt å bruke. Husk også å la flisene gå minst én høyde opp på veggen, dersom du ikke skal ha fliser på hele veggen. Det er viktig at alle deler av badet som er våtsoner – det vil si ved dusjområde, toalett og vask – betraktes som om de ”alltid” var våte. Du kan altså bruke tapet, dekorplater og lignende der det ikke kommer direkte vannsprut. Alle andre steder bør du bruke fliser. Fugingen er jo også en liten historie for seg. De fleste proffer anbefaler nå at du bruker såkalte vanntette fugemasser (95% tette). Dette fordi denne massen trekker til seg minimalt med fukt, men har den egenskapen at den er diffusjonsåpen.
Bare å dusje rett på flisene da…?
Enkelte fagfolk følger tanken om “Bedre føre var…”. Derfor anbefales det at man hindrer vannet fra i det hele tatt å komme i direkte kontakt med gulv- og veggflatene på badet. Men det er jo vel så vanlig å velge en åpen dusjløsning, og som regel går jo det helt fint. Det er og blir et spørsmål om nøyaktig håndverk når membranen legges. Derfor er det er viktig å merke seg at dersom noe mot formodning skulle gå galt med membranen, kan det være vanskelig å få dekket en eventuell fuktskade på forsikringen.
Det er også verdt å nevne at gamle eller slitte fuger enkelt kan tettes med fugefornyer for å unngå at vann trenger mellom fugene. I tillegg kan dusjløsninger hvor man dusjer rett på flisene behandles med fugeimpregnering. Dette øker sjansen for at fuger og fliser holder tett, og kan forbedre livslengden. Både fugefornyer og fugeimpregnering fås kjøpt i de fleste byggevarehandler og er relativt enkle å bruke.
Kanskje et dusjkabinett kan være løsningen for deg?
Dusjkabinettet leder vannet rett ned i sluket uten at det blir tar veien om fliser og i fuger. Kondensen som ellers vil bre seg ut i hele badet, fester seg på dører og vegger. Her kondenseres det til dråper som renner rett ned i sluket. Andre løsninger eksponerer vegg og/eller gulv i mer eller mindre grad, og utsetter fliser og fuger for store mengder fuktighet. Dessuten er rengjøring av et dusjkabinett enkelt; bare bruk en mikrofiberklut og vann regelmessig, slik at hud- eller såperester ikke fester seg på glasset. Kalkrester kan fjernes med en svamp dyppet i eddik og vann.
Se aktuelle tilbud på dusjkabinett på vvskupp.no her!
Vil du bidra med tips og råd?
Se innlegget på Facebook – og kommenter under bildet!