Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Høytrykkspyler. Våren er her. Det er høysesong for trykkspyling!

Tid for høytrykkspyler? Vinteren setter sine spor og vårsolen avslører det meste. Endelig er det tid for å skru på utevannet og gjøre klar for vårrengjøring. Bruk av høytrykksspyler er for mange nesten en hobby. Det er rett og slett morsomt, fordi resultatene kommer så fort. Anvendelsesområdene er mange. Men det er viktig å vite hva du gjør – det er faktisk fullt mulig å ødelegge det du ønsker gjøre perfekt.

Foto: Grigvovan

Bør du vaske bilen med høytrykkspyler?

Vårrengjøring av bilen går raskere og enklere med høytrykksspyler. Støv, skitt og salt har gjerne fått godt feste i løpet av vinteren. Husk bare på å holde en avstand på ca. en halv meter fra lakken for sikkerhets skyld. Innvendig i skjermene er kanskje det aller viktigste stedet å rengjøre på bilen. Sand og skitt holder på fuktighet og fremskynder rustdannelse. Vinterhjulene som skal av og lagres trenger en ekstra innsats. Gi dem en omgang med avfettingsvæske før du tar frem høytrykksspyleren. En runde med varmt vann, såpe og kost gjør det ekstra hyggelig å ta dem frem igjen til høsten.

 

Hva med motorrommet på bilen?

Her strides de lærde. Noen mener at trykkspyling gir skadelig fuktgjennomtrengning spesielt på elektronikken, og dermed bør unngås. Andre hevder at trykkspyling går fint, bare ikke trykket er for høyt. Det betyr; hold avstand når du rengjør motorrommet. Et par tips kan spare deg for problemer. Sett en tapebit over påfyllingslokket til bremsevæsken – den har et hull i seg av hensyn til trykkutjevning. Du bør også være forsiktig med å sette strålen mot viktige elektroniske komponenter. Husk at motoren skal være kald når du vasker den! Og apopos temperatur – én ting til slutt: Ikke utsett høytrykksspyleren for frost. Tøm den for vann og ta den inn i huset før vinteren setter inn!

Høytrykkspyler, hvilken skal du velge?

Høytrykkspyler: Valg av høytrykksspyler er et spørsmål om hva skal du bruke den til. Skal du vaske bilen, noen hagemøbler og kanskje en mindre terrasse, holder det med en liten til middels kraftig høytrykksspyler. Kraften uttrykkes i bar. De minste arbeider med et trykk på 100-125 bar, og holder til de fleste småjobbene. I noen tilfeller kan det faktisk være en fordel at strålen ikke er for kraftig. For eksempel kan du lett ødelegge lakken på bilen eller trestruktur på hagemøblene ved for høyt vanntrykk. På den annen side er løsningen enkel dersom du har et litt kraftig utstyr, fordi faren for skade selvsagt er et spørsmål om avstand til det du skal vaske. Derfor kan det være lurt å velge en høytrykksspyler som har kapasitet nok til å fungere bra på de tyngste jobbene du skal bruke den til – da får du en alt-i-ett-løsning.
Et godt råd er derfor å gå for en høytrykksspyler på ca. 130 bar. Men husk også å sjekke hvilken vannmengde spyleren leverer. Vannmengden er faktisk like viktig som trykket.

Har du bruk for tilleggsutstyr?

Igjen er det avgjørende spørsmålet: Hva skal du bruke høytrykksspyleren til? En terrassevasker gjør jobben på litt større flater, både mer effektivt og med et jevnere resultat. Det kan være en fordel å skifte ut det vanlige spylerøret med et som har roterende turbodyse for de mest gjenstridige jobbene. Effekten øker betraktelig, selv om du ikke har en topp kraftig maskin.

Vær også oppmerksom på slangelengden når du skal velge høytrykksspyler. Spesielt om du går for en litt kraftig og tung utgave, er det praktisk at slangen er lang. Husk dessuten å spørre om spyleren krever 16 ampere kurs eller om vanlig 10 ampere er tilstrekkelig. Litt dumt om sikringen din ikke er samarbeidsvillig med maskinen du har kjøpt!

Hvilket merke skal du gå for?

Det finnes en rekke merker å velge mellom på markedet. De aller fleste fungerer utmerket, så lenge du velger kraft utfra behov. Likevel er det ofte tryggest å velge blant de kjente merkene som har produsert høytrykksspylere i en årrekke.

 

naf-logo

NAF gjennomfører jevnlig tester av produkter. I en test av høytrykksspylere kom Foma best ut. Se testen av høytrykkspylere her.

 

Se utvalg hos VVSkupp

Grohe - test- dusj