Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hvilken høytrykkspyler skal du velge?

Bruk av høytrykkspyler er for mange nesten en hobby. Det er rett og slett morsomt, fordi resultatene kommer så fort. Men det er viktig å vite hva du gjør, og hvilken høytrykkspyler du skal velge – ellers risikerer du å ødelegge det du ønsker å gjøre perfekt.

Foto: Grigvovan, Shutterstock

Anvendelsesområdene for en høytrykkspyler er mange. Nettopp derfor er det så viktig å velge riktig høytrykkspyler, og at du vet hvordan du skal bruke den. I denne artikkelen går vi igjennom noen av de vanligste spørsmålene, og bruksområdene, for høytrykkspylere.

 

Hvilken høytrykkspyler skal du velge?

Skal du vaske bilen, noen hagemøbler og kanskje en mindre terrasse, holder det med en liten til middels kraftig høytrykksspyler. Kraften uttrykkes i bar. De minste arbeider med et trykk på 100-125 bar, og holder til de fleste småjobbene. I noen tilfeller kan det faktisk være en fordel at strålen ikke er for kraftig. For eksempel kan du lett ødelegge lakken på bilen eller trestruktur på hagemøblene ved for høyt vanntrykk.

På den annen side er løsningen enkel dersom du har et litt kraftig utstyr, fordi faren for skade selvsagt er et spørsmål om avstand til det du skal vaske. Derfor kan det være lurt å velge en høytrykksspyler som har kapasitet nok til å fungere bra på de tyngste jobbene du skal bruke den til – da får du en alt-i-ett-løsning.

Et godt råd er derfor å gå for en høytrykksspyler på ca. 130 bar. Men husk også å sjekke hvilken vannmengde spyleren leverer. Vannmengden er faktisk like viktig som trykket.

 

Se aktuelle tilbud på høytrykkspylere på vvskupp.no!

Bør du vaske bilen med høytrykkspyler?

Rengjøring av bilen går raskere og enklere med høytrykkspyler. Støv, skitt og salt har gjerne fått godt feste i løpet av vinteren. Husk bare på å holde en avstand på ca. en halv meter fra lakken for sikkerhets skyld.

Innvendig i skjermene er kanskje det aller viktigste stedet å rengjøre på bilen. Sand og skitt holder på fuktighet og fremskynder rustdannelse. Vinterhjulene som skal av og lagres trenger en ekstra innsats. Gi dem en omgang med avfettingsvæske før du tar frem høytrykkspyleren. En runde med varmt vann, såpe og kost gjør det ekstra hyggelig å ta dem frem igjen til høsten.

 

Kan man vaske motorrommet på bilen med høytrykkspyler?

Så lenge du holder avstand og prøver å unngå elektriske komponenter går det som regel fint å rengjøre motorrommet på bilen med høytrykkspyler. Men her strides de lærde. Noen mener at trykkspyling gir skadelig fuktgjennomtrengning spesielt på elektronikken, og dermed bør unngås. Andre hevder at trykkspyling går fint, bare ikke trykket er for høyt.

Våre generelle tips er derfor; hold avstand når du rengjør motorrommet. Sett en tapebit over påfyllingslokket til bremsevæsken – den har et hull i seg av hensyn til trykkutjevning. Du bør også være forsiktig med å sette strålen mot viktige elektroniske komponenter. Husk at motoren skal være kald når du vasker den! Og apopos temperatur – én ting til slutt. Ikke utsett høytrykkspyleren for frost. Tøm den for vann og ta den inn i huset før vinteren setter inn.

Har du bruk for tilleggsutstyr til høytrykkspyleren?

Om du har behov for tilleggsutstyr til høytrykkspyleren kommer ann på hva du skal du bruke den til. En terrassevasker gjør jobben på litt større flater, både mer effektivt og med et jevnere resultat. Det kan være en fordel å skifte ut det vanlige spylerøret med et som har roterende turbodyse for de mest gjenstridige jobbene. Effekten øker betraktelig, selv om du ikke har en topp kraftig maskin.

Vær også oppmerksom på slangelengden når du skal velge høytrykkspyler. Spesielt om du går for en litt kraftig og tung utgave, er det praktisk at slangen er lang. Husk dessuten å spørre om spyleren krever 16 ampere kurs eller om vanlig 10 ampere er tilstrekkelig. Litt dumt om sikringen din ikke er samarbeidsvillig med maskinen du har kjøpt!