Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hva betyr IP-klasse for belysning inne og ute?

 

IP-klassen forteller hvor godt lamper eller andre elektroniske enheter er beskyttet mot vann, støv og smuss. Skal du kjøpe ny belysning, bør du sette deg inn i hva de forskjellige IP-klassene innebærer – og hvilke lamper som passer hvor.

 

 

IP er en internasjonal klassifisering som viser hva en elektronisk enhet tåler. IP-klasse kalles også IP-grad, eller kapslingsgrad. Å ha peiling på IP-klassifisering er særlig viktig hvis du skal kjøpe utendørsbelysning, da lamper for utendørsbruk krever høyere IP-klasser enn lamper som skal brukes innendørs. Mens IP20 holder for de fleste innendørs armaturer, må du helt opp i IP68 dersom du skal installere belysning i et svømmebasseng eller spabad. 

 

Dette betyr IP-klassen

 

Et tosifret nummer forteller hvilken IP-klasse et armatur har. Det første tallet indikerer motstandsdyktigheten mot faste gjenstander; som smuss eller støv. Verdien på det første tallet spenner mellom null og seks, hvor null indikerer at enheten er helt ubeskyttet. Dersom et armatur har en IP-klasse som begynner med seks derimot, er det er helt støvtett. 

Det andre tallet i IP-klassifiseringen forteller hvor godt armaturet tåler vann. Verdien spenner mellom null og ni, men du trenger kun å forholde deg til null til åtte; ni-tallet er kun relevant i industrien. Null betyr, som tallet tilsier, ingen beskyttelse mot vann, mens åtte betyr at enheten kan senkes ned i vann uten å bli ødelagt eller farlig. Nedenfor beskriver vi noen av de vanligste IP-klassene for belysning for innendørs- og utendørsbruk. 

 

Se aktuelle tilbud på belysning innendørs her – enten du trenger plafond, taklampe eller annen belysning 

 

Hva betyr IP-klasse 20?

IP20 betyr beskyttelse mot elektrisk støt. IP20 er en vanlig IP-klasse for de fleste armaturer til innendørs bruk, og du skal ikke få et støt dersom du for eksempel stikker en finger i et armatur med IP-klasse 20.  

 

Hva betyr IP-klasse 23? 

IP23 betyr at armaturet er regnsikkert, altså beskyttet mot regndråper som kommer ovenfra. Belysning med IP-klasse 23 er godkjent for utendørs bruk, men tåler bare litt eksponering for vann. Fasadebelysning eller annen utebelysning har ofte IP23.

 

lampe utendørs IP65

Astro har stilige lamper med IP65 – som altså passer like godt inne som utendørs. Finnes i flere farger og modeller!

 

Hva betyr IP-klasse 44?

IP44 betyr at enheten er sprutsikker, men ikke helt vanntett. Armaturer med IP44 er også sikret mot at vannsprut ikke når elektriske deler. Belysning med IP-klasse 44 er godkjent for bruk på bad – utenom i dusjen eller badekaret.

 

Hva betyr IP-klasse 54? 

IP54 betyr at armaturet er støv- og spylesikkert. Lamper med IP54 er ikke helt vanntette, men er beskyttet mot at skadelige mengder støv eller vann når enhetens elektriske deler. På lik linje med IP44 er IP54 en vanlig IP-klass blant utebelysning og baderomsbelysning. 

 

Hva betyr IP-klasse 66? 

IP66 betyr at et armatur er støvtett og spylesikkert under høyt trykk. IP66 tilsvarer den høyeste verdien hva gjelder inntrengende gjenstander. I tillegg tåler slike armaturer også høytrykksspyling, noe som gjør at IP-klasse 66 er hyppig brukt innen industrien. Dersom du vil ha utebelysning som tåler det meste velger du IP66.

 

Se aktuelle tilbud på utebelysning her – du kan enkelt sortere på pris, farge og type 

 

Hva betyr IP-klasse 67? 

IP67 betyr at armaturet er helt støvtett, i tillegg til at det er vanntett. Enheter med IP-klasse 67 kan senkes ned i vann i korte perioder uten å ta skade; per definisjon i opp til 30 minutter på 1 meters dyp. IP67 er derfor en vanlig standard for bakkebelysning utendørs på steder som er utsatt for mye nedbør. 

 

Hva betyr IP-klasse 68? 

IP68 betyr at en enhet kan senkes ned i vann under lenger tid, eller kontinuerlig. Armaturer med IP68 brukes typisk i svømmebassenger, boblebad eller andre spabad, som undervannsbelysning. 

 

Vil du ha spafølelsen hjemme? Se aktuelle tilbud boblekar – både med og uten belysning 

 

 

utelampe astro vvskupp

Lekker taklampe til port fra Astro med IP23

 

Hvordan vet jeg om en lampe er godkjent for bruk i baderom?

 

Om en lampe er godkjent for bruk i baderom, kommer an på hvor på badet den skal plasseres. Et våtrom deles inn i fire ulike soner når det gjelder elektriske enheter; sone 0-øvrige områder (tidligere 3). I sone 0, innvendig i dusjen eller badekaret, trenger du en lampe med minimum IP67. Kjøper du en lampe med IP44 kan du bruke den i hele baderommet, bortsett fra inni selve badekaret eller dusjen. Utenfor sone 0-2, minst 60cm utenfor dusj eller badekar, eller over 2,25m høyde, kan du bruke hvilken belysning du vil. Vi anbefaler likevel å velge minimum IP21 i badets øvrige områder, og belysning som er egnet for bad er selvsagt det beste valget med tanke på lysfordeling og sikkerhet. Merk at det er egne regler for såkalt lavvolts-belysning.  

Vi anbefaler deg å rådføre deg med en sertifisert elektriker dersom du er usikker på noe rundt innkjøp eller installering av lamper til baderommet. Særlig i sone 0-2 kan det være lurt å la en fagmann gjøre jobben, med mindre du har mye erfaring fra slike installasjoner fra før.  

 

Se vårt store utvalg av baderomsbelysning