Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hvordan fikse misfargede fuger på badet?

 

Har du et gammelt bad, hvor de grå fugene på gulvet har blitt misfarget – eller de hvite fugene har blitt angrepet av mugg? Det finnes heldigvis hjelp til å fikse misfarging av fuger, og måter å bli kvitt problemet på.

 

Hvem har vel ikke opplevd at fugene på baderomsgulvet blir misfarget? Noen ganger er det bare smuss som har samlet seg i fugene, og en rask vask kan fikse problemet. Men mange ganger skyldes ikke misfargingen bare litt smuss, og går ikke bort uansett hvor hart du prøver. Les videre for noen vanlige eksempler til hvorfor fuger blir misfarget – og hvordan du kan gi fugene riktig farge igjen.

 

Hvorfor blir fuger misfarget?

 

Fuger blir som regel misfarget på grunn av kalkutfelling eller mugg. Det kan være vanskelig å vite hvordan man kan få misfargede fuger tilbake til opprinnelig farge – særlig hvis man ikke vet årsaken til misfargingen. Kalkutfelling gir hvite flekker på mørke fuger, mens sopp eller mugg misfarger lyse fuger. Førstnevnte skyldes en kjemisk reaksjon, som gir hvite kalkflekker på grå eller sorte fuger. Slik misfarging oppstår som regel på baderom med en sementbasert fugemasse, hvor vannet renner sakte gjennom fugene. Mørk misfarging av fuger skyldes ofte av for mye fukt på badet, som resulterer i fuktskader i form av muggangrep.

Heldigvis er misfarging av fliser et problem som stort sett oppstår på gamle baderom, og ikke nye. For 15 år siden og lenger tilbake ble det typisk brukt membran kun i bunn av gulvkonstruksjonen. På gamle bad er det med andre ord ikke membran på toppen som beskytter for nedfukting. På moderne baderom gjøres det derimot preventive tiltak når flisene legges, slik at du kan være relativt trygg på at misfarging ikke oppstår.

 

rengjøre fliser vvskupp

Misfargede fuger kan ødelegge mye av totalinntrykket på et ellers pent bad

 

Slik unngår du at flisene på badet blir misfarget

 

Når skaden først er ute er det ikke så mye mer man kan gjøre enn å finne frem vaskebøtta. Det er nemlig ikke så enkelt å stoppe misfarging av fuger, og en ordentlig rengjøring er det som har best effekt. Selv dette kan imidlertid være vanskelig. Vårt beste tips er å bruke sure vaskemidler og en skrubb eller grov svamp, for å fjerne kalkutfelling. Gnikk og gnu godt, og følg med på resultatet. Oppstår probleme igjen, må du kanskje legge nye fliser.

Er fugene misfarget av sopp, er det en relativt stor sjanse for at soppen kommer tilbake etter at du har rengjort dem. Da kan det være en god ide å impregnere fugene. Husk å rense fugene ordentlig med egnet middel, og påfør ikke impregneringen før fugene er tørre etter rengjøringen. Riktig utført, vil en slik impregnering gjøre at vannet vil perle seg oppå, i stedet for å trekke inn i fugene.

En kjapp og relativt enkel løsning på begge problemene, er å investere i en fugepenn. Middelet i pennen fungerer som en maling på fugene, og mange av dagens modeller er relativt motstandsdyktige mot så vel kalkutfelling som sopp.

 

 

rengjør misfargede fuger

Prøv å rengjøre godt med sure vaskemidler og en skrubb, hvis fugene har kalkutfellinger