Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Pusse opp badet selv – denne baderomstabben kan blir dyr

Vurderer du å pusse opp badet selv? Da risikerer du å miste retten til erstatning dersom uhellet er ute.

Les ekspertenes tips til en korrekt oppgradering av bad eller andre våtrom i denne artikkelen!

Pusse opp badet selv?

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Grohe, viser at to av fem nordmenn ikke kjenner til våtromsnormen og byggteknisk forskrift (TEK) for bygging av våtrom. Ved vannskader eller andre feil på baderommet, kan du miste retten til erstatningen hvis uhellet er ute. Her er har vi samlet de beste tipsene til hvordan du unngår å gjøre en tabbe når du pusser opp badet.

 

En av syv velger å pusse opp badet selv

 

Vannskader var en vanlig utfordring i norske hjem på 90-tallet. Dette førte til at den så kalte våtromsnormen ble innført av byggebransjen, som en veiledende oppskrift på hvordan man bør oppføre eller pusse opp badet og andre våtrom. Denne normen er også i tråd med de lovfestede reglene i byggteknisk forskrift, også kalt TEK. Våtromsnormen sikrer dermed at du som forbruker sitter igjen med et solid og korrekt oppført våtrom som er i henhold til lovens krav. Ikke minst fungerer den som en forsikring du vil ha nytte av i mange år fremover.

Undersøkelsen fra Norstat for Grohe viser at de fleste nordmenn leier inn fagfolk for å pusse opp badet for dem. Det er bra, da det sikrer god dokumentasjon på hvordan arbeidet er utført. En av syv velger imidlertid å utføre jobben selv, ifølge spørreundersøkelsen. Anne Øiseth, som er sjef i Grohe Norge mener det er en altfor stor andel.

 

Vi anbefaler alltid forbrukere å bruke seriøse aktører som sikrer at jobben gjøres av faglig god kvalitet, slik at man slipper noen uheldige overraskelser når jobben er utført. Det er derfor godt å se at de fleste nordmenn tar til seg slike råd

Anne Øiseth, Country Manager i Grohe og Leader Norway i LIXIL EMENA

 

– Allikevel er det 15 prosent av befolkningen som tar fatt på store våtromsjobber på egenhånd. Dette tyder på at vi har et lite stykke å gå. Utover å benytte seg av profesjonelle fagfolk, lønner det seg alltid å be om referanser av de aktuelle håndverkerne. Allerede her i prosessen kan du enkelt styre unna uproft arbeid, råder Øiseth videre.

 

Har håndverkeren kvalifikasjonene han sier han har? På kompetansesjekk.no kan du sjekke dette selv!

 

 

Å pusse opp badet selv kan føre til erstatningstap

 

Det er viktig å være klar over at forsikringsselskaper krever at både VVS-arbeid og elektriske installasjoner utføres av godkjent håndverker, hvis du skal få full erstatning ved eventuelle skader i fremtiden. Ifølge forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, Fremtind, vil erstatningen kunne bli redusert ved brudd på sikkerhetsforskriftene. Å pusse opp badet selv, uten fagkunnskap eller nødvendige kvalifikasjoner, vil være et brudd på slike forskrifter.

– Totalt sett har vi ikke mange saker hvor arbeid på baderom ikke er utført i tråd med forskriftene, noe som kan tyde på at mange er flinke til å bruke godkjente håndverkere. Men ser vi på saker som går på utette våtrom isolert sett, så har vi redusert forsikringsoppgjøret i relativt mange saker. I 2019 reduserte vi 20 prosent av disse skadesakene, forteller skadeforebygger i Fremtind, Therese Nielsen.

Gamle og slitte rør er den vanligste årsaken til vannskader i norske hjem. Men utette våtrom er også et vanlig problem blant saker som norske forsikringsselskaper mottar. De siste tre årene har Fremtind registrert over 2 000 vannskader som følge av utette våtrom blant forsikringskundene. Dette gir en estimert erstatningssum på over 60 millioner kroner.

 

pusse opp badet selv dusjkabinett novellini vvskupp.no

Å montere et dusjkabinett kan være en god idé dersom du er usikker på om badet ditt tåler at du dusjer rett på flisene

 

Vil ha betydning for boligens verdi

 

Arbeider utført på våtrom som mangler dokumentasjon øker ikke bare risikoen for skader i ettertid, men vil også kunne trekke ned boligens verdi ved en taksering. Dårlig utført arbeid på badet vil med andre ord ha stor betydning hvis du skal selge boligen en dag.

Er du derimot på jakt etter bolig, og ser i salgsoppgaven at badet eller andre våtrom er pusset opp i løpet av de siste ti årene, kan det lønne seg å lese seg opp litt nøye. Sjekk egenerklæringen, for å forsikre deg om at jobben er utført av godkjent håndverker og i samsvar med forskriftene før du lar deg rive med i budrunden. Dette er nemlig viktig hvis eventuelle skader som følge av et mangelfullt arbeid skal kunne dekkes av forsikringen i fremtiden.

– Dette er også viktig for garantien din, og en eventuell reklamasjon mot håndverker. Vi har dessverre hatt tilfeller hvor kjøper ikke har klart å fremskaffe nødvendig dokumentasjon. Dette har ført til at selskapet har avslått skaden på baderom eller våtrom, informerer Therese Nielsen i Fremtind.

 

Fremtind og Grohe sine ti bud for å styre unna vannskader på badet:

 

 

  • Sørg for konstant, god utlufting

 

  • Ha alltid varme på våtrom hvis du kan

 

  • Ikke dusj rett på veggene – særlig i eldre baderom

 

 

  • Rens sluk ofte, og pass på at avløpssystemer fungerer. Fjern hår, fett og såperester for hånd

 

  • Oppgrader badet til dagens standard. Dette koster som regel mellom 200 000 og 400 000 kroner

 

  • Om du bor i et gammelt hus med eldre rør, f. eks kobberrør, bør du vurdere å oppgradere eller bytte ut hele rørsystemet. Du bør i det minste vurdere en kontroll av røranlegget

 

  • Sjekk om håndverkeren du bruker har kompetansen de sier de har. Dette kan du gjøre på Kompetansesjekk.no (tjenesten er et samarbeid mellom Fagrådet for våtrom, Direktoratet for byggkvalitet og Mesterbrev)

 

  • Om du først velger å pusse opp badet eller andre våtrom selv, og mener du har nødvendige kvalifikasjoner; sørg for å ta bilder og notater underveis som dokumenterer at arbeidet er fagmessig utført

 

  • Avtal med håndverker at bildet en inkludert i dokumentasjonen. På denne måten kan du senere vise til hva som skjuler seg under gulv og fliser

 

 

Artikkelen er basert på en pressemelding fra mynewsdesk.no. Les pressemeldingen her