Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Velg et servantbatteri som passer ditt bad og din stil!

I en verden der vi blir stadig mer opptatt av utseende, er også badet og baderomselementene blitt viktigere. Servantbatteri er et smykke montert på et smykke, mener noen. Men hva skal du velge – og hvorfor?

Hovedsakelig to hullvarianter av servantbatteri: én og tre

grohearmatur

I hovedsak har vi tre typer servanter og servantbatteri – frittstående, i plan med benkeplate, eller toppmontert – det vil si at de er montert oppe på en benkeplate eller et baderomsmøbel. Dette har litt å si for valg avservantbatteri, siden armaturene endrer karakter etter om de er montert direkte på servant, på benkeplate/baderomsmøbel eller er veggmontert.

Hovedsakelig består armaturene av én- eller trehullsarmaturer, samt vegg- eller innbyggingsarmaturer.

– Énhulls servantbatteri består en én- eller tohåndsstyrt armaturenhet der tilføring av vann og styring av temperaturen foregår på en og samme enhet. Disse leveres også i en høy variant for montering på benkeplate/baderomsmøbler, til bruk ved toppmonterte servanter som bolleservanter o.l.

– Trehulls servantbatteri fordrer tre hull i servant, benkeplate eller baderomsmøbel; to separate for varmt- og kaldtvann, og ett for selve tappetuten.

– Vegg- eller innbyggingsarmatur: Servantbatteri er innebygd i vegg og krever i tillegg til selve armaturen en innbyggingsdel og lekkasjesikringer. Anbefalt monteringshøyde er 15-20 cm fra overkant servant.

Moderne eller retro – eller bare lett nostalgisk?

armatur-laura-01

Hvilken stil du vil ha på badet ditt, legger vi oss ikke opp i. Men i farten kan vi jo nevne at det eksisterer tre hovedformer forservantbatterier – de mest vanlige er én- og tohåndsbetjente armaturer med termostatstyring av vanntemperaturen. De er mer eller mindre i standard form og utførelse, og er det de aller fleste har på badet. I tillegg har vi en god del moderne løsninger i samme tekniske utførelse for de mer designinteresserte. Disse løsningene har termostatstyring av vanntemperaturen, men ingen standard for hvordan man åpner og lukker for vannet – og heller ikke for hvordan man stiller inn temperaturen. I tillegg er de altså utpreget moderne i stilen, og stiller krav til resten av innredningen på badet. Trehullsløsningene er gjerne av den mer nostalgiske eller retro-orienterte stilen. Her har ofte kaldt- og varmtvannskranene innslag av porselen i midten, med en bokstav i midten som indikerer hvilken kran som styrer hva. Selve kranen kan være svært så forseggjort og er designet for å se gammeldags ut.

 

Det siste du bør vurdere, er overflatebehandlingen

Igjen finnes det mengder av muligheter og varianter å velge mellom. Det vanligste er at servanten er krom-behandlet for å gi en blank overflate, at den krommede overflaten er børstet for å gi en fin effekt, eller at armaturen er i rustfritt stål. For den siste armaturens del er hele produktet lagd i rustfritt stål, mens de andre armaturene gjerne er lagd i legeringer av kobber og sink, der altså overflaten er etterbehandlet med krom. I tillegg finnes det armaturer i forskjellige farger, der belegget kan være plast, emalje eller varmebehandlet lakk. For de helt spesielt interesserte finnes også armatur i bronse og andre materialer – men utbudet er lite, det tilstreber gjerne et nærmest antikt utseende og oppfattes derfor kanskje som litt «sært»?

 

Også bunnventilen leveres i ulike tekniske varianter

csm_aveo-new-generation-waschtisch-detailansicht-03_d78644591b

Kall det gjerne propp, da er du ikke alene! Men rent teknisk er denne proppen en ventil – og siden den sitter i bunnen, kalles den en bunnventil. De tre vanligste typene er oppløftventil, klikkventil og pop-up, og alle er bunnventiler som åpner og lukker servanten ved vannfylling. Oppløftventil betjenes ved å heve og senke en stang bak på armaturen. Klikkventil og pop-up-ventiler åpnes og lukkes ved å trykke på toppdekselet av selve ventilen, her er det altså ingen eksterne bevegelige deler. Ønsker du et så «rent» uttrykk som mulig, er det klikk eller pop-up som gjelder – men vær oppmerksom på at disse ventilene er av-og-på-ventiler. Enten er de helt åpne, eller helt lukket. Med oppløftventil har du noe bedre kontroll på hvor mye vann du vil slippe ut av gangen, siden du styrer ventilåpningen med hendelen.

Kom du nærmere et endelig valg av servantarmaturen din?

Det er ikke enkelt å velge det rette servantbatteri, og det store utbudet av alskens varianter er faktisk den viktigste grunnen. På siden vvskupp.no kan du orientere deg om leverandører/produsenter, varianter, utførelser og så videre, av hjertens lyst! Har du spørsmål omservantbatteri og andre emner som gjelder våtrom, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss i vvskupp.no. Ring oss på telefon 470 57000 eller send en e-post til info@vvskupp.no. Ellers kan du besøke oss på Facebook.

Au revoir, som franskmennene sier det så elegant!

Grohe - test- dusj