Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Velg et servantbatteri som passer ditt bad og din stil!

I en verden der vi blir stadig mer opptatt av utseende, er også badet og baderomselementene blitt viktigere. Servantbatteri er et smykke montert på et smykke, mener noen. Men hvilken type servantarmatur skal du velge – og hvorfor?

 

I hovedsak har vi tre typer servanter; vegghengt, i plan med benkeplate, eller toppmontert. Når du skal kjøpe nytt servantbatteri bør du derfor tenke over hvor godt ditt nye servantarmatur passer med servanten din. Armaturene kan nemlig endre karakter etter om de er montert direkte på servant, på benkeplate/baderomsmøbel eller i veggen.

 

servantarmatur grohe

 

Mer om ulike typer servantarmatur

 

Hovedsakelig består armaturene av én- eller trehullsarmaturer, samt vegg- eller innbyggingsarmaturer.

– Énhulls servantarmatur består en én- eller tohåndsstyrt armaturenhet der tilføring av vann og styring av temperaturen foregår på en og samme enhet. Disse leveres også i en høy variant for montering på benkeplate/baderomsmøbler, til bruk ved toppmonterte servanter som bolleservanter og lignende

– Trehulls servantarmatur fordrer tre hull i servant, benkeplate eller baderomsmøbel; to separate for varmt- og kaldtvann, og ett for selve tappetuten.

– Vegg- eller innbyggingsarmatur: Servantbatteri er innebygd i vegg og krever i tillegg til selve armaturen en innbyggingsdel og lekkasjesikringer. Anbefalt monteringshøyde er 15-20 cm fra overkant servant.

innebygget servantarmatur

Et innebygget servantarmatur – eller et veggmontert servantbatteri – er ekstra lekkert i kombinasjon med en toppmontert servant

 

Et moderne bad, eller et retro bad?

 

Hvilken stil du vil ha på badet ditt, legger vi oss ikke opp i. Men i farten kan vi jo nevne at det eksisterer tre hovedtyper servantarmatur. De mest vanlige er én- og tohåndsbetjente armaturer med termostatstyring av vanntemperaturen. De er mer eller mindre i standard form og utførelse, og er det de aller fleste har på badet.

I tillegg finner du en god del moderne løsninger i samme tekniske utførelse for de mer designinteresserte. Disse løsningene har termostatstyring av vanntemperaturen, men ingen standard for hvordan man åpner og lukker for vannet – og heller ikke for hvordan man stiller inn temperaturen. De er ofte utpreget moderne i stilen, og stiller krav til resten av innredningen på badet.

Trehullsløsningene er gjerne av den mer nostalgiske eller retro-orienterte stilen. Her har ofte kaldt- og varmtvannskranene innslag av porselen i midten, med en bokstav i midten som indikerer hvilken kran som styrer hva. Selve kranen kan være svært så forseggjort og er designet for å se gammeldags ut.

 

Velg servantarmatur med god overflatebehandling

 

Hvus du skal kjøpe nytt servantbatteri finnes det mengder av muligheter og varianter å velge mellom. Det vanligste er at servantkranen er krom-behandlet for å gi en blank overflate, at den krommede overflaten er børstet for å gi en fin effekt, eller at armaturen er i rustfritt stål. Sistnevnte betyr at hele produktet er laget i rustfritt stål. De andre armaturene er gjerne laget av legeringer av kobber og sink, der altså overflaten er etterbehandlet med krom.

I tillegg finnes det armaturer i forskjellige farger; der belegget kan være plast, emalje eller varmebehandlet lakk. For de helt spesielt interesserte finnes også armatur i bronse og andre materialer – her har Grohe mange lekre farger å velge mellom. 

 

Ulike typer av bunnventiler

 

Kaller du bunnventilen på servanten for propp? Da er du ikke alene! Men rent teknisk er denne proppen en ventil, og siden den sitter i bunnen, kalles den en bunnventil. De tre vanligste typene bunnventiler er oppløftventil, klikkventil og pop-up, og alle har de funksjonen at de åpner og lukker servanten ved vannfylling.

En oppløftventil betjenes ved å heve og senke en stang bak på armaturen. Klikkventil og pop-up-ventiler åpnes og lukkes ved å trykke på toppdekselet av selve ventilen. For de to sistnevnte er det altså ingen eksterne bevegelige deler.

Ønsker du et så “rent” uttrykk som mulig, er det klikk eller pop-up som gjelder. Men vær oppmerksom på at disse ventilene er av-og-på-ventiler. Enten er de helt åpne, eller helt lukket. Med oppløftventil har du noe bedre kontroll på hvor mye vann du vil slippe ut av gangen, siden du styrer ventilåpningen med hendelen.

 

csm_aveo-new-generation-waschtisch-detailansicht-03_d78644591b