Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hva skal du velge; vegghengt eller gulvmontert toalett?

Det finnes to hovedtyper av toaletter – vegghengte og gulvmonterte. De fleste av oss er nok vokst opp med gulvmonterte toaletter, siden de vegghengte typene først kom på markedet på 90-tallet. Forskjellen på de to toalettene er tydeligst ved at de vegghengte ikke berører gulvet i det hele tatt, og at sisternen er innebygd og derfor ikke er synlig.

Hva kjennetegner vegghengte toaletter?

Det er mange myter om vegghengte toaletter. Det som går igjen på nettet, er bl.a. at de tetter seg lett, at det er stor fuktfare når sisternen er bygd inn i veggen, at de misfarger lett og at innebygde sisterner ikke varer like lenge som sisterner som er plassert ute i rommet.

Duravit vegghengt
Les mer om Duravit Durastyle vegghengt toalett

Det er ingenting som tilsier at vegghengte toaletter tetter seg oftere enn gulvmonterte. Generelt kan vi si at toalettet kun skal benyttes til urin, avføring og toalettpapir. Alt som legges i toalettet ut over dette vil medføre tetningsfare.

Det er klart man må ta forholdsregler og følge regler for oppbygging av våtrom når man skal ha vegghengt toalett. Det betyr at sisternen – når man velger en løsning som er bygd inn i vegg – må monteres på innsiden av membranen. I tillegg skal det lages drensåpning på gulvnivå, slik at en eventuell lekkasje oppdages umiddelbart når det kommer vann på baderomgulvet. I tillegg er det en klar fordel å tenke tilgang til sisternen utenfra ved å lage en løsning som kan åpnes for inspeksjon, reparasjon og bytting av deler.

Når det gjelder misfarging, er det mulig å kjøpe behandlede produkter. Villeroy & Boch leverer produkter ferdig behandlet med Ceramic Plus, et middel som tetter alle mikroskopiske porer og åpninger i porselenet. Slike midler hindrer misfarging og koster kun et par hundrelapper ekstra – og er fort verdt det.

 

V&B-subway-2-0Les mer om Villeroy & Boch Subway 2.0 vegghengt toalett

Innebygde sisterner varer akkurat like lenge som vanlige, tradisjonelle sisterner. Problemet er at det har begynt å komme en del ultrabillige produkter på markedet, gjerne produsert i Kina. Alle disse produktene er ikke av like høy kvalitet som tradisjonsrike produkter fra f.eks. Geberit, Grohe og Vola. Eksperter regner med å se en økning i vann- og fuktskader grunnet slike produkter.

Når du har funnet ønsket vegghengt toalett på vvskupp.no, må det velges et passende toalettsete og lokk. Om du ikke allerede har en innbyggingssisterne må også denne inkluderes i kjøpet ditt, sammen med en betjeningsplate/trykknapp.

 

Hva kjennetegner gulvmonterte toaletter?

Gulvmonterte toaletter er – som navnet sider – montert på gulv, det vil si at vekten hviler på gulvet, ikke på veggen. Sisternen er synlig, og avløpet går enten loddrett ned i gulvet, eller vannrett ut bak toalettet. Avløp rett ned i gulvet kalles S-lås, mens P-lås (også kalt universal-lås) er navnet på det horisontale avløpet ut bak toalettet.

globo_paestum
Les mer om Globo Paestum gulvstående toalett

Det som kanskje skiller mest på moderne gulvmonterte toaletter, er – foruten designen – styring av nedtrekk. I gamle dager satt sisternen et par meter over selve toalettet og ble operert med en nedtrekkssnor. I moderne toaletter har man en noe mer sofistikert styring av vannet, og trenger ikke kraften en slik fallhøyde gir. Gamle toalettrom var også gjerne ganske små og trange – noe som skapte en ekstra god grunn til den plassbesparende plasseringen av sisternen. Det er blitt mer og mer vanlig med en splitting av nedtrekksknappen for lite eller mye vann i nedtrekket, der tydelig merking angir hvilken vannmengde som styres av hvilken del.

Fordelen med gulvmontert toalett er naturligvis at eventuelle problemer ikke vil skade vegg og grunnstruktur i badet, forutsatt at det er  montert etter reglene. Sisternen ligger lett tilgjengelig, dersom det skulle bli behov for å justere flottør eller lignende.

Om du finner et gulvstående toalett på vvskupp.no som ikke leveres komplett, behøver du i tillegg til selve toalettskålen en sisterne, toalettsete og lokk samt et avløpssett. Disse produktene finnes under “tilbehør” på produktsiden til toalettet. Ved valg av sisterne må det ofte tas hensyn til plassering av vanninntak. Ved bestilling av avløpssett vil avstand mellom avløpshull og vegg avgjøre hvilken modell som velges.