Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Badekar – hvilket skal jeg velge?

Ønsker man muligheten til å «lauga seg» i baderommet, oppdager mange at alle valgmulighetene faktisk kan være et problem.

Hva slags badekar skal du velge – og hva bør du passe på?

 

Først bør du tenke over om du ønsker et frittstående badekar, eller et innebygget badekar. Om det skal være frittstående eller innebygget behøver faktisk ikke bety så mye for utseendet. Frittstående kar leveres gjerne med paneler på alle fire sider, og blir da en lukket enhet, akkurat som de innebygde badekarene. Forskjellen er at innbygging gir flere dekormuligheter i form av fliser og annen platedekor. Selve innbyggingen gjøres ved hjelp av en ramme eller med paneler i front og gavl, gjerne i et hjørne av badet. Til rammen er det vanlig å benytte baderomsplater – f.eks. Litex,  Maxit, Jackon eller Flexi – så kan du legge på den dekoren du ønsker.

 

westerbergs ellipse badekar

 

Du finner en oversikt over størrelser og typer av badekar på vvskupp.no her!

 

Er det noe man må passe på ved innbygging?

 

badekar Så absolutt. Når du bygger inn badekaret, lukker du også for innsyn til sluk og eventuelle lekkasjer som måtte oppstå. Derfor er det lurt å bygge en ramme som du fester til veggen med silikon – ikke med flislim eller fugemasse. Grunnen er enkelt nok at om du må løfte ut karet fra rammen, skjærer du bare ut silikonen og løfter ut badekaret. I tillegg ligger karet mer «fleksibelt» om bevegelse fra ramme eller vegg skulle oppstå.

Du bør lage en inspeksjonsluke som gir deg tilgang til sluket uten at du må fjerne rammeverket. Det er også lurt å lage noen små gliper ned mot gulvet. Da oppdager du eventuelle lekkasjer raskt, samtidig som det lukkede rommet en innbygging lager får luftet seg. Og lufting er som de fleste vet veeeeldig viktig på badet.

 

Hva slags armatur skal jeg velge?

 

Hvis vi glemmer det estetiske – det må nesten du ta stilling til selv – finnes badekardet flere muligheter for armatur til badekar. Det vi snakker om, er hvordan du skal fylle badekaret med vann, og om du vil ha dusj tilknyttet karet. Veggarmatur forenkler det hele; da kommer både karfyllingstut og et eventuelt dusjsett rett ut av veggen, og er ikke i kontakt med badekaret i det hele tatt. Velger du armatur som skal festes i badekaret, har de fleste badekar som er beregnet for innbygging en kant rundt karet som er velegnet for armaturmontering. Det er enkelt å lage hull med et vanlig hullbor. Armaturtypen bestemmer du – her er det mange å velge mellom!

 

Se aktuelle tilbud på badekarbatterier på vvskupp.no!

 

Et par snedige måter å unngå badekartut på

 

Joda – det finnes løsninger som bruker overløpshullet for fylling, og det finnes dyseløsninger. Begge disse løsningene er utenom standard, og krever at du benytter et armatur beregnet for dette (kar/dusjarmatur for dysepåfylling/fylling via overløpsventil). Vil du ha fylling gjennom overløpshullet, velger du et eget avløpssett som er klargjort for denne muligheten. Når det gjelder dysefylling, trenger du et badekar med dyser som gjerne finnes i massasje- eller spa-kar, for å kunne fylle uten eget armatur.

 

Avløpssett for fylling gjennom overløpshull og andre tilbehør finner du her

 

Har materialet i badekaret noe med holdbarheten å gjøre?

 

Både ja og nei. Dagens badekar tåler det meste, både av fysiske belastninger og UV-stråler. Egentlig er det mest dine egne preferanser som bør avgjøre hvilket materiale du vil ha karet i. Noen liker matte overflater, andre liker at alt speiler seg i kar-overflaten.

Dette er de vanligste materialene man bruker til å lage badekar, og litt mer om hva som kjennetegner dem:

 

  • Støpemarmor:

Det som kjennetegner støpemarmor er at det er et svært stabilt materiale. En av de største fordelene er at det holder varmen lenge, oppleves som solid og eksklusivt og er perfekt om du er blant dem som aldri vil stå opp fra badekaret.Støpemarmor er et komposittmateriale med et tynt lag gelcoat på overflaten. Badekar i støpemarmor leveres både i høyglans- og matt utførelse. Karene er enkle å vedlikeholde og reparere skader på. Vekt: 60-200 kg.

  • Akryl/glassfiberarmert polyester:

Akryl ble første gang brukt til produksjon av sanitærutstyr. I dag er det et utbredt materiale som brukes på badet i badekar, dusjkar og spa-kar. Akryloverflaten er varm, glatt og fri for porer. Den føles behagelig mot hudoverflaten og gir umiddelbart en god følelse. Den glatte overfalten er en fordel når karet skal vaskes. Akryl kan ikke gjennomtrenges av smusspartikler, og alt man trenger til rengjøring er en myk klut og vann. Vanskelige flekker fjerner du med varmt vann og et flytende vaskemiddel. Enkelt å vedlikeholde samt reparere skader på. Vekt: 25-35 kg.

  • Emaljert stål:

Emaljert stål er egentlig et fantastisk materiale. Det viser blant annet det faktum at denne overflatebehandlingen brukes både på griller, i badekar og en rekke kjøkkenutstyr. Badekar i emaljert stål er solide og stødige, enkle å holde rene – og skulle du få en skade i overflaten, er den enkel å reparere. Vekt: 30-70 kg.

Kontakt oss hvis du har spørsmål om badekar

 

Det er ganske så enkelt å få tak i oss! Ring på telefon 470 57000 eller send en e-post til info@vvskupp.no. Du kan også besøke vår Facebook-side.

Grohe - test- dusj