Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Valg av badekar – ikke så enkelt, likevel?

Ønsker man muligheten til å «lauga seg» i baderommet, oppdager mange at alle valgmulighetene faktisk kan være et problem. Hva slags badekar skal en stakkar bestemme seg for – og hva bør man passe på?

 

 

Valg av badekar – innebygd eller frittstående?

westerbergs ellipse badekar

Om du skal bygge inn badekaret, eller ha det som et frittstående kar, behøver faktisk ikke bety så mye for utseendet. Frittstående kar leveres gjerne med paneler på alle fire sider, og blir da en lukket enhet, akkurat som de innebygde badekarene. Forskjellen er at innbygging gir flere dekormuligheter i form av fliser og annen platedekor. Selve innbyggingen gjøres ved hjelp av en ramme eller med paneler i front og gavl, gjerne i et hjørne av badet. Til rammen er det vanlig å benytte baderomsplater – f.eks. Litex,  Maxit, Jackon eller Flexi – og så legge på den dekoren du ønsker.

Du finner en oversikt over størrelser og typer av badekar her

Er det noe man må huske på eller passe på ved innbygging?

badekar   Så absolutt. Når du bygger inn badekaret, lukker du også for
innsyn til sluk og eventuelle lekkasjer som måtte oppstå. Derfor
er det lurt å bygge en ramme som du fester til veggen med
silikon – ikke med flislim/fugemasse. Grunnen er enkelt nok at om du må løfte ut karet fra rammen, skjærer du bare ut silikonen og løfter ut badekaret. I tillegg er ligger karet mer «fleksibelt» i silikon om bevegelse fra ramme eller vegg skulle oppstå.Du kan  også lage en inspeksjonsluke som gir deg tilgang til sluket uten at du må fjerne hele rammeverket. Det er også lurt å lage noen små gliper ned mot gulvet. Da oppdager du eventuelle lekkasjer raskt, samtidig som det lukkede rommet en slik innbygging lager, får luftet seg. Og lufting er, som de fleste vet, veeeeldig viktig på baderom.

Hva slags armatur skal du velge?

Hvis vi glemmer det estetiske – det må nesten du ta stilling til selv – finnes badekardet flere muligheter for armatur til badekar. Det vi snakker om, er hvordan du skal fylle badekaret med vann, og om du vil ha dusj tilknyttet karet på noen måte. Veggarmatur forenkler jo det hele, da kommer både karfyllingstut og et eventuelt dusjsett rett ut av veggen, og er ikke i kontakt med badekaret i det hele tatt. Velger du armatur som skal festes i badekaret, har de fleste badekar som er beregnet for innbygging, en kant rundt karet som er velegnet for armaturmontering. Det er enkelt å ta hull med et vanlig hullbor. Armaturtypen bestemmer du – det er mange å velge mellom!

Et par snedige måter å unngå badekartut på

Joda – det finnes løsninger som bruker overløpshullet for fylling, og det finnes dyseløsninger. Begge disse løsningene er utenom standard, og krever at du benytter et armatur beregnet for dette (kar/dusjarmatur for dysepåfylling/fylling via overløpsventil). Vil du ha fylling gjennom overløpshullet, velger du et eget avløpssett som er klargjort for denne muligheten (dette ligger under tilbehør til badekaret). Når det gjelder dysefylling, trenger du et badekar med dyser som gjerne finnes i massasje- eller spa-kar, for å kunne fylle uten eget armatur.

Har materialet i badekaret noe med holdbarheten å gjøre?

badekar   Både ja og nei, for å være eksakt. Det finnes vel ikke noe materiale man lager badekar av i dag, som ikke tåler det meste, både av fysiske belastninger og UV-stråler. Egentlig er det mest dine egne preferanser som bør avgjøre hvilket materiale du vil ha karet i – noen liker matte overflater, andre liker at alt speiler seg i kar-overflaten.

Dette er de vanligste materialene man bruker til å lage badekar:

• Akryl/glassfiberarmert polyester: Akryl ble første gang brukt til
produksjon av sanitærutstyr for over 30 år siden. I dag er det et utbredt materiale som brukes på badet for å produsere badekar, dusjkar og spa-kar. Akryloverflaten er varm, glatt og fri for porer, føles behagelig mot hudoverflaten og gir umiddelbart en god følelse. Den glatte akryloverflaten er en fordel når karet skal rengjøres. Akryl kan ikke gjennomtrenges av smusspartikler, alt man behøver for å rengjøre er en myk klut og vann. Vanskelige flekker fjerner du med varmt vann og et flytende vaskemiddel. Enkelt å vedlikeholde og reparere skader. Vekt: 25-35 kg.

  • Støpemarmor: Det som kjennetegner støpemarmor, er at det er et stabilt materiale. En annen fordel er at det holder varmen lenge, oppleves som solid og eksklusivt og er perfekt om du er blant dem som aldri vil stå opp fra vannet. Støpemarmor er et komposittmateriale med et tynt lag med gelcoat på overflaten. Leveres både i høyglans og matt utførelse. Enkelt å vedlikeholde og å reparere skader. Vekt: 60-200 kg.
  • Emaljert stål. Emalje er egentlig et fantastisk materiale – det viser bl.a. det faktum at denne overflatebehandlingen brukes både på griller, i badekar og kjøkkenutstyr. Badekar av denne typen er solide og stødig, enkle å holde rene – og skulle du få en skade i overflaten, er den enkel å reparere. Vekt: 30-70 kg.

 

Har du spørsmål om valg av badekar, kan du kontakte oss!

Det er ganske så enkelt å få tak i oss – ring oss på telefon 470 57000 eller send en e-post til info@vvskupp.no. Ellers kan du besøke oss på Facebook.

Sayonara, som de sier i Japan!