Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Badekar – hvilket skal jeg velge?

Ønsker man muligheten til å «lauga seg» i baderommet, oppdager mange at alle valgmulighetene faktisk kan være et problem. Hva slags badekar skal du velge – og hva bør du passe på?

 

Først bør du tenke over om du ønsker et frittstående badekar, eller et innebygget badekar. Om det skal være frittstående eller innebygget behøver faktisk ikke bety så mye for utseendet. Frittstående kar leveres gjerne med paneler på alle fire sider, og blir da en lukket enhet, akkurat som de innebygde badekarene. Forskjellen er at innbygging gir flere dekormuligheter i form av fliser og annen platedekor. Selve innbyggingen gjøres ved hjelp av en ramme eller med paneler i front og gavl, gjerne i et hjørne av badet. Til rammen er det vanlig å benytte baderomsplater – f.eks. Litex,  Maxit, Jackon eller Flexi – så kan du legge på den dekoren du ønsker.

 

westerbergs ellipse badekar

Er det noe man må passe på ved innbygging av badekar?

Ja, du bør tenke på lage en ramme festet til vegg, og en luke som gir deg tilgang til sluk, ved innbygging av badekar. Når du bygger inn badekaret, lukker du også for innsyn til sluk og eventuelle lekkasjer som måtte oppstå. Derfor er det lurt å bygge en ramme som du fester til veggen med silikon – ikke med flislim eller fugemasse. Grunnen er enkelt nok at om du må løfte ut karet fra rammen, skjærer du bare ut silikonen og løfter ut badekaret. I tillegg ligger karet mer «fleksibelt» om bevegelse fra ramme eller vegg skulle oppstå.

Du bør også lage en inspeksjonsluke som gir deg tilgang til sluket uten at du må fjerne rammeverket. I tillegg er det lurt å lage noen små gliper ned mot gulvet. Da oppdager du eventuelle lekkasjer raskt, samtidig som det lukkede rommet en innbygging lager får luftet seg. Og lufting er som de fleste vet veeeeldig viktig på badet.

 

badekar

 

Hva slags armatur skal jeg velge?

 

Hvis vi glemmer det estetiske – det må nesten du ta stilling til selv – finnes det flere muligheter for armatur til badekar. Det vi snakker om, er hvordan du skal fylle badekaret med vann, og om du vil ha dusj tilknyttet karet. Veggarmatur forenkler det hele; da kommer både karfyllingstut og et eventuelt dusjsett rett ut av veggen, og er ikke i kontakt med badekaret i det hele tatt. Velger du armatur som skal festes i badekaret, har de fleste badekar som er beregnet for innbygging en kant rundt karet som er velegnet for armaturmontering. Det er enkelt å lage hull med et vanlig hullbor. Armaturtypen bestemmer du – her er det mange å velge mellom!

 

badekar

 

Se ulike badekarbatterier på vvskupp.no

 

Et par snedige måter å unngå badekartut på

 

Joda – det finnes løsninger som bruker overløpshullet for fylling, og det finnes dyseløsninger. Begge disse løsningene er utenom standard, og krever at du benytter et armatur beregnet for dette (kar/dusjarmatur for dysepåfylling/fylling via overløpsventil). Vil du ha fylling gjennom overløpshullet, velger du et eget avløpssett som er klargjort for denne muligheten. Når det gjelder dysefylling, trenger du et badekar med dyser som gjerne finnes i massasje- eller spa-kar, for å kunne fylle uten eget armatur.

 

Avløpssett for fylling gjennom overløpshull og andre tilbehør finner du her

 

Har materialet i badekaret noe med holdbarheten å gjøre?

 

Både ja og nei. Dagens badekar tåler det meste, både av fysiske belastninger og UV-stråler. Egentlig er det mest dine egne preferanser som bør avgjøre hvilket materiale du vil ha karet i. Noen liker matte overflater, andre liker at alt speiler seg i kar-overflaten.

Dette er de vanligste materialene man bruker til å lage badekar, og litt mer om hva som kjennetegner dem:

 

  • Støpemarmor:

Det som kjennetegner støpemarmor er at det er et svært stabilt materiale. En av de største fordelene er at det holder varmen lenge, oppleves som solid og eksklusivt og er perfekt om du er blant dem som aldri vil stå opp fra badekaret.Støpemarmor er et komposittmateriale med et tynt lag gelcoat på overflaten. Badekar i støpemarmor leveres både i høyglans- og matt utførelse. Karene er enkle å vedlikeholde og reparere skader på. Vekt: 60-200 kg.

  • Akryl/glassfiberarmert polyester:

Akryl ble første gang brukt til produksjon av sanitærutstyr. I dag er det et utbredt materiale som brukes på badet i badekar, dusjkar og spa-kar. Akryloverflaten er varm, glatt og fri for porer. Den føles behagelig mot hudoverflaten og gir umiddelbart en god følelse. Den glatte overfalten er en fordel når karet skal vaskes. Akryl kan ikke gjennomtrenges av smusspartikler, og alt man trenger til rengjøring er en myk klut og vann. Vanskelige flekker fjerner du med varmt vann og et flytende vaskemiddel. Enkelt å vedlikeholde samt reparere skader på. Vekt: 25-35 kg.

  • Emaljert stål:

Emaljert stål er egentlig et fantastisk materiale. Det viser blant annet det faktum at denne overflatebehandlingen brukes både på griller, i badekar og en rekke kjøkkenutstyr. Badekar i emaljert stål er solide og stødige, enkle å holde rene – og skulle du få en skade i overflaten, er den enkel å reparere. Vekt: 30-70 kg.

 

Hvilke typer badekar er de mest vanlige?

Badekar mot én vegg / back to wall: Dette er badekar som er designet for å plasseres mot en vegg i et bad. De er ofte rektangulære i form og kan ha et flislagt eller ferdig panel på den siden som vender mot veggen.

Badekar med dusj / dusjbadekar / dusj med badekar: Dette er multifunksjonelle enheter som kombinerer et badekar og en dusj. De er praktiske for bad som ikke har nok plass til både et separat badekar og dusj.

Dusjvegg badekar: Dette er et badekar med en vedlagt dusjvegg eller -dør. Dusjveggen bidrar til å forhindre vannsprut fra dusjen på gulvet.

Lite badekar: Dette er badekar designet for mindre bad hvor plass er en begrensning. De kan være kortere eller smalere enn standardstørrelsen, men er fortsatt dype nok til å tillate en full kropp nedsenking.

Hjørnebadekar: Som navnet antyder, er disse badekarene designet for å passe inn i et hjørne av et bad. De kan være en effektiv bruk av plass, spesielt i mindre eller merkelig formet bad.

Boblebadekar  / boblekar / massasjebadekar: Dette er badekar utstyrt med luft- eller vannstråler som gir en massasje-effekt. De kan også kalles boblebad eller boblebadekar. De gir en avslappende spa-lignende opplevelse hjemme.

For innbygging akryl/kompositt: Dette er badekar som er designet for å bygges inn i et bads struktur. De er laget av akryl eller komposittmaterialer, som er kjent for å være lette, holdbare og motstandsdyktige mot flekker og riper. De beholder også varmen godt, noe som gjør badet mer behagelig.

For innbygging emaljert stål: Dette er også innbyggede badekar, men de er laget av stål som er belagt med en emalje. Emaljen gir en glatt, hygienisk overflate som er lett å rengjøre og motstandsdyktig mot flekker og riper. Stål er også et holdbart og langvarig materiale.

Badekar med panel: Disse badekarene kommer med et ferdig panel eller skjørt som dekker basen og sidene av badekaret. Dette gir en mer polert og ferdig utseende og eliminerer behovet for ekstra flislegging eller utførelse.

Frittstående badekar: Disse er badekar som står fritt, uten behov for å bli bygget inn i en vegg eller et hjørne. De kan plasseres hvor som helst i et bad og blir ofte brukt som et designfokus. De kommer i en rekke stiler og former.

Sittebadekar: Som navnet antyder, er disse badekarene designet for å sitte i stedet for å ligge ned. De er ofte dypere og smalere enn vanlige badekar og kan være et godt alternativ for de med begrensede mobilitetsproblemer, da de gjør det lettere å komme inn og ut av badekaret.

 

Du finner en oversikt over størrelser og typer av badekar på vvskupp.no her

 

Hvilke badekar er mest populære eller bestselgere?

Produktnavn Beskrivelse Varenummer
Bathlife Balans Frittstående badekar 1500×700 mm, Akryl, Hvit 790584
Bathlife Klok Frittstående badekar 1800×840 mm, Akryl, Sort 1053620
Bathlife Soft Frittstående badekar 1600×750 mm, Akryl, Sort Matt 1053866
Copenhagen Bath Lövestad 170 badekar 1700×720 mm, Frittstående i Hvit Matt 40030006
Duravit Starck Badekar for innbygging 1700×800 mm. 700336000000000
Duravit Vero Badekar for innbygging 1800×800 mm. Ryggstøtte på begge sider. 700135000000000
Hafa Hampton Frittstående badekar 1584×654 mm, Hvit støpemarmor 1445160
Novellini Calos Badekar 180×80 cm, med panel på 2 sider CA1218080C-A2
Villeroy & Boch Oberon badekar for innbygging 1700×750 mm. Produsert i Quaryl UBQ170OBE2V-01
Villeroy & Boch Omnia Architectura Badekar for innbygging 1500×700 mm. UBA157ARA2V-01
Villeroy & Boch Subway Badekar for innbygging 1600×700 mm. UBA167SUB2V-01
Westerbergs Sense Badekar 1600×730 mm, Sanitærakryl, Hvit 20051055