Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Kjenner du historien bak dusjen din?

Vi må faktisk flere tusen år tilbake for å finne de første dusjanleggene der dusjen var mer enn en elv eller bekk som rant ut over en kant. Og som så ofte før, må vi faktiskt helt tilbake til de gamle egypterne!

 

Historien bak dusjen slik vi kjenner den i dag er nok eldre enn hva de fleste kan forestille seg. Men hvordan vet vi at egypterne var først med dusjen? Fordi de lagde pottemakerprodukter med relieffer på. Og i noen av disse relieffene ser vi helt tydelig folk som dusjer. Dusjingen kan synes å ha tilhørt overklassen, siden det krevde at man hadde noen til å helle vannet over seg.

 

historien til dusjen

Gamle reliefer av dusj. FOTO: Adobe Stock

 

Etter egypterne var det de gamle grekerne som overtok dusjhegemoniet. De oppfant faktisk rørleggerkunsten, og brukte blyrør til å frakte rennende vann til dusj- og badeanleggene sine. I tillegg til vann inn, var de også de første til å sørge for at vannet også fant en vei ut gjennom avløpsrørsystemer. At romerne var noen skikkelige badeengler, vet vi jo fra alle spa-anleggene de etablerte i det romerske riket. Hygiene var noe både grekere og romere var opptatt av – men da deres sivilisasjoner gikk under, forsvant også interessen for dusjen som hygienetiltak.

 

Først nærmere 1800 tok det av igjen

Først i 1767 kom den første nye dusjinnretningen, en patentert mekanisk dusj med håndpumpe, utviklet i Storbritannia av en viss William Feetham. Ca. 1810 (ekspertene strides) dukket dusjsystemet English Regency opp. Problemet med datidens dusjer, var at de brukte det samme vannet om og om igjen. Man sto i et kar, vannet ble pumpet opp til toppetasjen, og deretter frigjort til å renne nedover dusjerens hode og kropp. Men vannet var verken spesielt varmt – eller rent.

 

Regency Shower. FOTO: Pinterest

 

Man måtte vent til rundt 1850, da man begynte med faste røropplegg også innendørs, før man kunne ta dusjen innendørs med både varmt og kaldt vann. Men da tok også dusjingen helt av; på 1870-tallet ble det installert dusjer i brakkene til den franske hæren. Deretter ble det vanlig med dusjer i fengsler, mens de første offentlige dusjanlegget kom i Wien i 1807.

Den nye dusjen er mer enn en dusj …

På 1980-tallet eksploderte markedet for ekstravagante dusjløsninger, og i dag er et jo ingen grenser for hvilket utstyr man kan ha i dusjen – radio, infrarød badstue, fossefall, steamfunksjon, dyser både her og der, søyler, doble hoder, faste seter, klappseter – kort sagt er det bare fantasien og lommeboken som setter grensene. Vil du se hvilke løsninger som finnes, kan du sjekke ut aktuelle tilbud på dusj på vvskupp her.

 

Siden dusjen finnes så å si i ethvert norsk hjem, er det også noen – kanskje for mange – som dusjer for ofte. Det er både dyrt og kan slå ut i form av problemer med tørr hud. Alt med måte, er kan hende et godt tips, også når det gjelder dusjing?