Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Vaske terrassen – slik gjør du det

 

Terrassegulvet samler fort på seg en del skitt og møkk, og det igjen intensiverer utviklingen av sopp og alger. Les denne artikkelen for å finne ut av hvordan du mest effektivt kan vaske terrassen.

 

Å vaske terrassen er en nødvendighet før gulvet med fordel kan få seg en ny omgang med olje eller beis hvert år. Til dette formålet finnes egne rengjøringsprodukter; terrasserens i ulike former gjør arbeidet enklere.

– Luftfuktigheten er ganske høy mange steder her i landet, forteller ekspert i hus- og terrasserengjøring Rino Kristiansen i Kemetyl.

– Vintrene er også blitt langt mildere. Det gjør at sopp og alger gror på en helt annen måte. I tillegg har vi økende forurensning fra trafikk og industri, som soter ned og legger skitt og møkk på alle utvendige flater. Særlig horisontale flater som en terrasse er sensitive for slik forurensning.

 

Når bør jeg vaske terrassen?

 

Du bør vaske terrassen en dag det er minst ti grader, og ideelt er 15 – 20 grader. Det er viktig at terrassen er tørr når du går i gang; da har de kjemiske midlene best effekt. Er det steder som er spesielt hardt angrepet av sopp og alger bør du begynnee rengjøringen med å blande ut sopp- og algedreper i en liten pumpekanne.

 

vaske terrassegulv

Kjemikalier som benyttes på terrassegulvet fungerer best i temperaturer rundt 20 grader.

 

 

Hvor lenge skal sopp- og algedreper ligge før det spyles bort?

 

Sopp- og algedreper bør ligge i cirka en halv time før det spyles bort. Slik kan tilløp til sopp og alger langt inne i terrassebordene bli bekjempet. Dersom middelet ikke er tørket helt inn i treet kan du spyle med rent vann før du går videre med selve rengjøringen.

 

vaske terrassen algedreper

Påfør sopp- og algedreper før du går i gang med rengjøringen av terrassegulvet.

 

 

Hvordan bruker man terrasserens?

 

Bruk en litt større lavtrykkssprøyte for å dekke gulvflatene med terrasserens. Dette er relativt kraftfulle, kjemiske produkter, så bruk plast- eller gummihansker når du heller oppi terrasserensen.

Det er viktig å følge produsentens anbefalinger hva angår virketid. Denne skal hverken forkortes eller forlenges.

 

vaske terrassen rengjøringsmidler

Bruk hansker når du håndterer sterke rengjøringsmidler.

 

 

vaske terrassen terrasserens

Terrasserens dusjes på med en lavtrykkssprøyte

 

Spray terrassen jevnt med terrasserens og la denne virke en halvtimes tid. Pass på at terrasserensen ikke tørker inn. Er det varmt og blåser i tillegg kan det være nødvendig å sprøyte på litt ekstra. Det samme gjelder om regnet kommer og tynner ut kjemikaliene når du skal vaske terrassen.

 

 

Bruk kost når du skal vaske terrassen

 

Når rengjøringsmiddelet har fått virke en stund er tiden inne for å bearbeide gulvet litt. Bruk en kost, eller en litt stiv børste. Husk å koste i terrassebordenes retning – ikke på tvers. Det kan gi stygge riper.

 

vaske terrassen med kost

Pass på at du børster gulvet i bordenes lengderetning.

 

 

Bruk terrassevasker på høytrykksspyler

 

En terrassevasker som man kobler på høytrykkspyleren kan fungere fint. Selvgående, roterende børster som kobles til høytrykksspyleren er effektivt og gjør at det går kjappere å vaske terrassen helt ren. Men, som alltid ved bruk av høytrykksspyler; vær forsiktig så treoverflaten ikke blir skadet.

 

vaske terrassen høytrykksspyler

Roterende børster til høytrykksspyleren er et effektivt redskap.

 

 

Ikke bruk høytrykksspyler til spyling når du skal vaske terrassen

 

Siste fase i vaskeprosessen er avspyling med rent vann. Da kan du med fordel benytte hageslangen. Denne er skånsom mot gulvet og du risikerer ikke å få fliset opp overflaten.

 

vaske terrassen

Spyling av gulvet med vanlig hageslange er tryggest

 

 

Skyll lett med høytrykksspyler

 

Høytrykksspylere er blitt allemannseie, og den kan også fint brukes til å vaske terrassen. Men, det forutsetter at du er forsiktig. Det gjelder å holde stor nok avstand, slik at strålen ikke blir for hard. Da vil du fort flise opp gulvet, og det får du ikke reversert. Er du usikker, er hageslangen et sikrere valg enn høytrykksspyler når du skal vaske terrassen.

 

Høytrykksspyler til å vaske terrassen

Høytrykksspyler må benyttes med varsomhet.

 

 

Ferdigstilling av terrassevask

 

Når du mener at gulvet er så rent som du vil ha det, lar du det tørke helt opp. Da er det klart for en avsluttende behandling med sopp- og algedreper. Sprøyt middelet grundig ut over gulvflaten og la det tørke inn før eventuell videre behandling med olje eller beis.

 

 

terrassevask

Bruk sopp- og algedreper både før og etter vasking av terrassegulvet.

 

Foto og inspirasjon: ifi.no
Faglig bistand: Rino Kristiansen, Kemetyl