Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Vanlige spørsmål om servant

 

Hva er forskjellen på en toppmontert vask og en underlimt vask? Og hva er vanlig høyde for servant på badet? Disse og en rekke andre spørsmål svarer vi på i denne artikkelen.

Når man skal kjøpe ny servant – eller baderomsvask, som det også kalles – er det mange ting som skal tas i betrakning. Bygger du et nytt bad står du mer fri til å velge nettopp den servantløsningen du har lyst på. Skal du derimot pusse opp et bad bør du forholde deg til eksisterende røropplegg. Les videre for å se hvilke muligheter du har når du skal gå til innkjøp av ny servant!

 

Hva følger med når man kjøper servant?

Om ikke annet er beskrevet i produktteksten følger det ikke med noe tilleggsutstyr til servanten. Bunnventil, vannlås og eventuelt boltsett må derfor bestilles i tillegg. Om servanten er toppmontert eller krever en spesiell innfesting følger det ofte med monteringssett. Trenger du tilbehør til servanten din? På vvskupp.no firnner du alt du trenger av tilbehør til servant – og resten av baderommet.

 

Hva er standard høyde for vask på bad?

Vanlig høyde for vask på bad er 85 cm, fra gulvnivå til overkant av vasken. Hvor høyt du ønsker å montere en servant avhenger selvsagt av i hvilken høyde det er mest komfortabelt for deg å bruke den. Velger du en vegghengt servant står du fri til å montere den hvor høyt eller lavt du vil – avhengig av om du har et avløp i veggen du må forholde deg til, eller bygger helt nytt bad. Kjøper du en møbelservant som enten monteres oppå et baderomsskap bør du tenke på om du vil ha en toppmontert, underlimt eller nedfelt servant. Hvis du går for førstnevnte må du også ta hensyn til selve høyden på servanten når du velger hvor høyt servantskapet skal være. Går du for et veggmontert servantskap er det greit å huske at det ikke bør monteres så lavt at det blir vanskelig å rengjøre under. En annen løsning er servant med konsoll, og konsoller kan ofte justeres noen desimeter i høyden.

 

Sjekk ut utvalget av servanter på vvskupp.no

 

Overflatebehandling for servant

Ceramic Plus, Wondergliss, LCC og ECS. Alle disse rare navnene er eksempler på overflatebehandling av porselen. Servanter i porselen har ved slik behandling en finish hvor de mikroskopiske porene er glattet ut og forseglet. Vannet vil ganske enkelt perle av overflaten, og sammen med vannet forsvinner også skitt og kalk ned i avløpet. Hvis det allikevel skulle sitte igjen skitt, merker etter kalkbelegg, tannpasta, hårspray eller lignende, vil det være ekstra enkelt å rengjøre en vask med overflatebehandling.

 

Se servanter med Wondergliss-overflate på vvskupp.no

 

Ulike typer av servanter

spørsmål om servant villleroy & boch

Servanten henges direkte på vegg. Servanten leveres med hull i bakkant til servantbolter.

spørsmål om servant toppmontert

Servanten plasseres fritt på en benkeplate og festes til platen med medfølgende monteringssett.

spørsmål om servant underlimt servant

En underlimt vask festes eller limes under benkeplaten. Servanten bør være på plass ved utsparring av hull i benkeplate.

dobbel servant

En stor og luksuriøs servant med to vasker som passer bra på store baderom

V&B Architectura Nedfellingsservant

Bildet viser en såkalt nedfelt vask. Denne servanten felles ned i benkeplate hvor kun kanten rundt servanten blir liggende oppå benkeplaten.

En lekker og eksklusiv løsning for deg som har et baderom med mye plass. En gulvstående servant er et designelement i seg selv, og aller penest er den med ett gulvstående baderomsarmatur.

frittstående servantbatteri Vola

Servanten plasseres enten på et servantskap eller en benkeplate. Servanten festes ofte til vegg tilsvarende vegghengte servanter.

Med ‘slipt servant’ menes det at vasken er planslipt i underkant slik at den står stødig på benkeplate. Alle toppmonterte servanter har slipt underside.

Villeroy V&B Venticello Møbelservant

Blanderhull eller armaturhull er hullet hvor servantarmaturet monteres. Hullstørrelsen er standarisert, slik at nærmest alle servantarmaturer passer. Det vanligste er et blanderhull da de fleste armaturer er 1-hulls batterier. Versjonen med tre blanderhull er tilpasset for 3-hullsarmaturer med tut i midtre hull og varmt/kaldtvannskraner på hver side.

Om servanten har ‘forboret’ hull kan man velge om man vil benytte armaturhullet eller ikke. Servanten leveres uten blanderhull da hullene ikke er gjennomboret. Ønsker man å benytte et eller flere av hullene stanser man enkelt ut disse med en dor.

Overløpshull er hullene under kranen som mange servanter har. Disse er med på å hindre at vannet ikke renner over kanten hvis man glemmer å stenge armaturet. Det anbefales å velge servant med overløp om det ikke er gulvsluk på badet eller toalettrommet.