Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Hvordan fungerer dryppvanning?

Dryppvanning er en smart måte å gi planter, plen eller hekk riktig mengde vann til enhver tid. Med et dryppvanningssett sparer du både tid og vann, og i dette blogginnlegget gir vi noen gode råd til deg som har lyst til å komme igang med dryppvanning.

 

Glemmer du å vanne blomsterbedet, eller drukner du potteplantene dine? Med et dryppvanningssystem slipper du begge disse problemene og alt derimellom. Dryppvanningssettet sørger nemlig for at gress og planter får nøyaktig den mengden vann de trenger samtidig som du faktisk sparer vann, sammenlignet med konvensjonell vanning. Særlig Gardena sine Micro-Drip systemer har blitt populære valg blant planteentusiaster – uansett om man har hage eller bare en balkong. Les videre for å få svar på noen av de vanligste spørsmålene om dryppvanning!

&nbsp

 

Hva er fordelene med dryppvanning?

Har du en stor hage er dryppvanning et ideelt valg, siden områdene du velger å vanne får en jevn og til alle tider riktig mengde vann. Du kan velge å gå for en dryppslange til et eller flere blomsterbed, eller lage et system som dekker hele hagen. Gardena sine Micro Drip-systemer kan med fordel kombineres med en vanningscomputer, slik at vanningen ordner seg selv. Poenget er at du får en så nøyaktig dosering av vann per plante som mulig, uten at vann går til spille. 

 

Hvordan fungerer en dryppslange?

En dryppslange fungerer enkelt forklart som en vannslange, bare at den har små hull hele veien som lar vannet dryppe forsiktig ut. Forskjellen mellom en dryppslange og en vanlig slange med hull er at patenterte dryppslanger tåler trykket som påføres. Samtidig regulerer dryppslangen hvor mye vann som blir sluppet ut til enhver tid. Hullene er som regel også selvrensende og selvforseglende, slik at smuss og jord ikke setter seg fast og tetter til slangen. Noen typer dryppslanger har også rotblokkering, som forhindrer at røtter sniker seg inn i de små hullene.

 

Hvordan installere dryppslange?

Det første du bør gjøre når du skal installere dryppslange, er å lage en skisse over områdene som du ønsker at slangen (eller slangene) skal dekke. Mål avstander, og sjekk hvor mange koblinger du eventuelt trenger. 

Når systemet skal installeres, begynner du med å koble hovedenheten til kranen. Koble så på dryppslangen og grav den enten ned i området hvor du vil vanne, eller plasser den på bakken. Det er enkelt å koble flere dryppslanger sammen ved hjelp av koblinger. En timer er et annet genialt supplement om du vil kunne vanne automatisk selv når du ikke er hjemme. 

 

Må en dryppslange graves ned?

Nei, en dryppslange må ikke graves ned. Skal du plante et helt nytt blomsterbed, hekk eller kjøkkenhage kan det imidlertid være en fordel å grave ned dryppslangen når du først er igang. Med en nedgravd dryppslange reduserer du risikoen for soppsykdommer, ved at plantene vannes ved røttene i stedet for gjennom jorden. I tillegg slipper du å vanne ugressfrø ved jordoverflaten. Slangen graves som regel 7-15 centimeter ned i jorda, men husk å sjekke at modellen du tenker å kjøpe faktisk har rotblokkering samt tåler å bli gravd ned. Slanger som er laget for å ligge på bakken passer som regel godt i drivhus, mindre blomsterbed eller grønnsaksbed.

 

Eksempel på hvordan dryppvanning fungerer, og hvordan du kan unngå sopp og råte på røttene

 

Hvor ofte bør jeg vanne med dryppslange?

Planter har det best når de får vann jevnt og regelmessig. Å starte med en vanningstid på 15-30 minutter per dag er en god målestokk for de fleste plantene utendørs. Om det er veldig varmt, eller du merker at det trengs mer vann, kan du gå opptil to ganger 15-30 minutter om dagen.

 

Gode kjøp for deg som har lyst til å komme igang med dryppvanning

 

Et startsett fra Gardena er en god måte å starte med dryppvanning av små planterekker og sensitive nytteplanter, som tomater. En trykkreduserende hovedenhet kobles til kranen, og selve dryppvanningsslangen har selvrensende dryppdyser plassert med 30 cm mellomrom.

 

Gardena sin startpakke for enkel vanning av blomsterpotter og blomsterkasser på er genial for deg som vil slippe å tenke på å vanne dine dyrebare planter på balkong eller terrasse. Plantene får nøyaktig og individuell vanning, og pakken inneholder alle komponentene du trenger for å komme igang med dryppvanning. 

 

Med et ferievanningssett fra Gardena kan du sørge for at plantene dine får vannet de trenger – selv om du ikke er til stede. Opptil 36 potteplanter kan vannes automatisk, ved hjelp av tre ulike fordelere. Funker også utmerket for deg som ikke har lyst til å fly rundt med vannkanne! Ferievanningssettet kan brukes både innendørs og utendørs. 

 

Et ferievanningssett fra Gardena sørger for at plantene dine får nøyaktig det de trenger, og kan tilpasses ulike planter

 


Gardena Forlengersett
Gardena Startsett
For dryppvanning av blomsterpotter

Gardena Forlengersett
Gardena Forlengersett for blomsterkasser

Gardena Forlengersett
Gardena Startsett for planterekke S