Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Slik bytter du dusjbatteri selv

Har du et gammelt dusjbatteri, som hverken fungerer som du vil eller har funksjonene du trenger? Hvis du er nevenyttig kan du faktisk bytte dusjbatteriet selv. Med denne lille guiden vil jobben bli enda enklere!

 

Å skifte et gammelt dusjbatteri kan gjøre mye for både lommebok som komfort. Gamle dusjarmaturer scorer ofte dårlig på så vel miljø- som brukervennlighet, og det vil lønne seg i lengden å bytte det gamle batteriet med en mer morderne utgave. Hvis du dessuten kan bytte dusjbatteriet på egen hånd, er det vel egentlig ikke så mye å tenke på? 

 

Hvilke vertøy trenger man for å skifte dusjbatteri?

 

Klut

Silikon

Rosetter

Fastnøkkel

Fiberpakninger

 

Ting å tenke på før du kjøper nytt dusjbatteri

Sjekk at avtanden mellom beslagene som monteres på vannrørene stemmer overens med eksisterende opplegg. Dette kalles også CC-mål, og måles fra midtlinje til midtlinje av hullene, oppgitt i milimeter. 150cc er vanlige mål i Norge, men undersøk CC-målet på ditt gamle dusjbatteri før du går til innkjøp av noe som eventuelt ikke passer.

 

Se aktuelle tilbud på dusjbatteri på Vvskupp!

 

Slik bytter du dusjbatteri selv

 

1. Slå av vannet

Før du fjerner det gamle dusjbatteriet; finn hovedstoppekranen, eller steng avstengningsventilen, om ditt dusjarmatur har en slik.

 

2. Fjern det gamle dusjbatteriet

Når du har stengt av vannet, kan du fjerne det gamle dusjbatteriet. Løsne først mutterene, så rosettene.  Sistnevnte kan med fordel gjenbrukes, dersom de er fine. Hvis du bytter rosetter, må du også legge et nytt lag silikon inn mot vegg.

TIPS! Det kan lønne seg å bruke to fastnøkler hvis mutterne sitter hardt. Bruk en til å holde imot, og en til mutterne. I tillegg er det lurt å skru vekselvis, for å unngå å skade kran eller beslag.

 

3. Monter det nye dusjbatteriet

Sett fiberpakninger på mutterne for å sørge for at det nye dusjbatteriet holder tett, og fest dusjarmaturet til beslagene med en fastnøkkel. Bruk en klut eller elektrikertape for ikke å ripe overflaten til det nye dusjarmaturet med fastnøkkelen.

Når du er ferdig kan du skru på vannet forsiktig, slik at du kan undersøke at det ikke kommer ut vann på steder hvor det ikke bør komme ut vann.

 

dusjbatteri kobber groheGrohe har en rekke dusjbatterier med spennende form og fasong – her et dusjarmatur i lekker kobberfarge, som er veldig populært

 

Hvordan bør dusjbatteriet vedlikeholdes?

For å slippe å skifte dusjbatteri med det første, kan du med noen enkle triks forlenge levetiden til det nye armaturet. Sjekk for eksempel jevnlig at termostaten funker som den skal ved å vri den helt opp og helt ned. Smør med armaturfett hvis nødvendig.

Dersom det nye dusjbatteriet er montert på en hytte som brukes i sommerhalvåret, kan det lønne seg å demontere det om vinteren. Slik slipper du at armaturet frostsprenges på de skikkelig kalde dagene. En kjapp og enkel jobb, som er vel verdt innsatsen.

Sitst men ikke minst anbefaler vi å rense filtrene i dusjbatteriet med jevne mellomrom. Hvis dusjbatteriet ditt ikke kommer helt opp i temperatur, kan det skyldes at vannfiltrene bak i armaturet trenger en rens. Sørg for å holde disse filtrene fri fra skitt og kalk jevnlig, så slipper du å irritere deg over ujevne temperaturer.

TIPS! Velger du et rundt dusjbatteri, som denne den lekre modellen Atrio fra Grohe, slipper du å tørke av armaturet like ofte. Vann renner praktisk av batteriet, uten å etterlate seg skjolder og kalkspor.

 

Bruk rørlegger dersom du er usikker på hvordan montere dusjbatteri

Vær oppmerksom på at du selv står ansvarlig for eventuelle skader eller uhell i forbindelse med installasjon av armaturer eller andre ting på badet. Sørg for at du er helt sikker på hva du driver med, da de færreste forsikringer dekker skader etter arbeid eller installasjoner utført av ufaglærte. Er du usikker på om du bør bytte dusjbatteri på egen hånd, anbefaler vi at du benytter deg av fagfolk. Her på Vvskupp kan du enkelt finne en sertifisert rørlegger i ditt område, ved å søke på sted eller postnummer i denne flotte oversikten.