Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Velg riktig varmtvannsbereder

 

Omtrent 20 prosent av strømregningen i de fleste husholdninger går til oppvarming av vann. Det er med andre ord viktig å velge en effektiv varmtvannsbereder hvis du skal bytte ut din gamle – og i denne artikkelen kommer vi med noen tips.  

 

Selv om en varmtvannsbereder er godt rustet til å vare i hele 25 år, vil det likevel komme en dag der du får behov for å bytte den ut. I dag er varmtvannsberedere mer effektive enn tidligere; de holder på varmen bedre, og noen kommer også med smarte styringsenheter som lar deg kontrollere energibruken. Det å bytte til en ny varmtvannsbereder vil med andre ord ha en positiv innvirkning på strømregningen din. For at varmtvannsberederen skal yte best mulig, trenger du også riktig størrelse til din familie.

 

Se aktuelle tilbud på varmtvannsberedere på vvskupp.no her!

 

Hvordan velge riktig størrelse på varmtvannsbereder?

 

En smart tommelfingerregel er å beregne en varmtvannsbereder på 300 liter til større familier på 5 eller flere, 200 liter til 3 – 4 personer og 150 liter til 1 – 3 personer. En mindre varmtvannsbereder på enten 60, 80, 100 eller 150 liter vil også passe godt som varmtvannsbereder til hytte. Er man derimot kun en person i husholdningen kan man komme seg unna med snaue 30 liter – dersom det er trangt om plassen, eller økonomien. En 30 liters varmtvannsbereder vil også passe bra i en pendlerleilighet eller lignende. 

Husk også å tenke gjennom hva slags baderomsutstyr du har, eller ønsker deg. Et stort badekar, boblebad eller en generøs takdusj bruker mye mer vann enn en sparedusj, og mengden varmtvann kan fort dobles. Husholdninger som ønsker å sikre at de aldri går tom for varmtvann, og som bruker bad eller dusj hyppig, bør velge en 250 liter eller 300 liter varmtvannsbereder.

 

bytte varmtvannsbereder

En Express varmtvannsbereder sørger for raskere og mer effektiv oppvarming av varmtvann – her modellen Titanium fra Høiax

 

Pris på varmtvannsbereder

 

Typiske prisklasser for de mest populære varmtvannsberederne ligger på alt fra 4 500 kroner til 10 000 kroner. Da vil du kunne velge og vrake mellom moderne varmtvannsberedere fra de norske produsentene Høiax og OSO, i ulike størrelser. Både like over og like under 5 000-lappen vil du finne plassbesparende benkeberedere, som egner seg godt til steder uten mye plass. Disse kan praktisk stues inn i kjøkkenskap eller baderomsskap. 

Både OSO og Høiax tilbyr ekspress varmtvannsberedere. Disse varmer opp vannet opp til tre ganger raskere enn ordinære varmtvannsberedere. En ekspress varmtvannsbereder er god å ha på hytta, eller i større husholdninger hvor flere personer skal dusje etter hverandre. Vanligvis må du beregne å betale nesten dobbelt så mye for en ekspress varmtvannsbereder – men til gjengjeld vil du varme opp tanken på en effektiv måte, og sikre deg varmtvann når du trenger det. Ofte kan det være smart å investere litt ekstra i noe som skal vare i de neste tre tiårene. 

 

Vi har tidligere skrevet en bloggartikkel om hvordan du kan kutte strømkostnader med en smart varmtvannsbereder – les artikkelen her!

 

smart varmtvannsbereder fra oso

Smart varmtvannsbereder fra Oso. Ved å montere styringsenheten Charge kan du redusere strømforbruket vesentlig!

 

 

Når bør man bytte varmtvannsbereder?

 

Det er vanskelig å gi et nøyaktig svar på når en varmtvannsbereder bør byttes, men generelt kan man si at varmtvannsberederen bør byttes når den har blitt 20 år. Har du en innebygget varmtvannsbereder bør du vurdere å bytte før det og. Det er nemlig mye som kan skje med en varmtvannsbereder over tid; pakninger kan bli dårlige, tanken kan ruste og ventiler bli ødelagt. Har du en innebygget varmtvannsbereder ser du ikke en eventuell lekkasje før det er for sent, og vannet kan da allerede ha gjort stor skade. 

Generelt anbefaler vi å bytte varmtvannsberederen før den begynner å bli så gammel at det er risiko for at den blir ødelagt. Og selv om den ikke er ødelagt, blir varmeelementene i en varmtvannsbereder dårligere med tiden. Har du en gammel varmtvannsbereder risikerer du med andre ord å bruke unødvendig mye energi på en bereder som ikke varmer opp vannet effektivt. Skal du bytte varmtvannsbereder, og har god plass, anbefaler vi å bytte til en frittstående modell. En frittstående varmtvannsberedere i et rom med sluk er den tryggeste løsningen dersom uhellet er fremme, siden eventuelle lekkasjer da ikke kan årsake så store skader. 

 

Slik sjekker du hvor gammel varmtvannsberederen er