Lukk

Hold deg oppdatert på nyheter innen baderom!

Vi ønsker å bidra med inspirasjon, prisinformasjon, tips og råd fra inspirasjonsbloggen og nettbutikken.

Du kan når som helst melde deg av.
Les gjerne vår personvernerklæring

Valg av toalett | Guide

Valg av toalett kan være en utfordrende oppgave med så mange alternativer å velge mellom. I denne guiden vil vi hjelpe deg med å finne det perfekte toalettet for ditt hjem ved å gjennomgå de forskjellige typene, inkludert vegghengt toalett, gulvstående toalett, og forbrenningstoalett.
Vi vil også dekke temaer som sittehøyde, farge, og tilbehør.

Det finnes to hovedtyper av toaletter – vegghengte og gulvmonterte. De fleste av oss er nok vokst opp med gulvmonterte toaletter, da vegghengte modeller kom på markedet først på 90-tallet. Forskjellen er tydeligst ved at vegghengte toaletter ikke berører gulvet og at sisternen er innebygd, og dermed ikke er synlig. Gulvstående toaletter monteres som navnet antyder rett på gulvet, og kan fås enten med innebygget eller synlig sisterne.

Vegghengt toalett

Vegghengt toalett er populære for deres stil og plassbesparende design. Med en s lås eller p lås installasjon, kan du plassere toalettet på en ideell dybde for din komfort. Disse toalettene er enkle å rengjøre og gir et minimalistisk utseende på badet ditt.

V&B Subway 2.0 Vegghengt toalett | VVSkupp.no

 

Gulvstående toalett eller gulvmontert toalett

Gulvstående toaletter er tradisjonelle toaletter som står direkte på gulvet. Det vil si at vekten hviler på gulvet, ikke på veggen. Sisternen er som regel synlig, og avløpet går enten loddrett ned i gulvet, eller vannrett ut bak toalettet. Avløp rett ned i gulvet kalles S-lås, mens P-lås (også kalt universal-lås) er navnet på det horisontale avløpet ut bak toalettet.

Fordelen med et gulvmontert toalett er at eventuelle problemer ikke vil skade vegg og grunnstruktur i badet. Dette forutsatt at det er montert etter reglene, selvsagt. Sisternen ligger dessuten lett tilgjengelig, dersom det skulle bli behov for å justere flottør eller lignende.

Vi anbefaler alltid bruk av profesjonell rørlegger ved montering av toalett. På vvskupp.no har vi en tjeneste hvor du kan finne din nærmeste rørlegger – sjekk det ut her!

Compact toaletter

En annen variant av vegghengt toalett er vegghengt compact. Den vegghengte modellen er klart populærest innenfor toalettkategorien i dag. Ikke bare er den lekker rent interiørmessig – men sparer dessuten plass i rommet. For små baderom finnes såkalte Compact – modeller; et toalett som er noe mindre enn det konvensjonelle, for maksimal plassutnyttelse på badet. Selv om et Compact – toalett er mindre, skyller de like effektivt som et konvensjonelt toalett.

Toalettene er mindre i dybde, noe som gjør dem ideelle for små baderom eller der plassen er begrenset. De har også fordelen av å være enklere å installere og vedlikeholde.

Dusjtoalett

Et dusjtoalett er det ultimate valget for deg som er opptatt av hygiene. Som navnet antyder dusjer toalettet deg ren, tørker deg deretter med varmluft – og du slipper å bruke papir. Sprayarmene er selvrengjørende, overflaten antibakteriell og de fleste modellene har luktabsorberende filter. Et dusjtoalett sparer deg ikke bare for penger og stressen ved å kjøpe toalettpapir; det er dessuten mer skånsomt for huden din. Å slippe tørke huden med papir minsker risikoen for irritasjon og skåner huden for kjemikaler. Mange opplever også at det er ekstra oppfriskende og vitaliserende å bruke et dusjtoalett.

Oppsummert: For en luksuriøs og moderne løsning kan du vurdere et dusjtoalett. Toalettene kombinerer funksjonene til et tradisjonelt toalett og en bidet, og gir en mer hygienisk og komfortabel opplevelse. Noen modeller har ekstra funksjoner som varme toalettsete og lufttørking.

Sensia Arena fra GROHE lar deg stille inn temperatur på både spray og varmlufttørk. Tilpass og spar dine innstillinger og styr toalettet fra setet, med fjernkontrollen eller app på telefonen. Med en rekke sprayvalg – som ladyspray, bakspray, oscillerende spray og massasje-spray – kan du være sikker på at så vel familien som gjester får toalettbesøket akkurat som de liker det!

 

Toalettpakke

Hvis du ønsker en komplett løsning, kan du vurdere en toalettpakke. Disse pakkene inneholder alt du trenger for å installere et nytt toalett, inkludert toalettet, toalettsete, og nødvendig tilbehør. De er ofte mer prisvennlige enn å kjøpe hvert element separat.

Forbrenningstoalett

Et forbrenningstoalett er et miljøvennlig og praktisk alternativ, spesielt for hytter og steder uten tilgang til vann og avløp. Disse toalettene forbrenner avfallet ved høye temperaturer, noe som resulterer i minimalt med rester og ingen ubehagelig lukt. De krever litt mer vedlikehold enn andre typer toaletter, men er en bærekraftig løsning for mange situasjoner.

Handicap toalett

For personer med nedsatt funksjonsevne eller eldre, kan et handicap toalett være en viktig tilpasning for å sikre en trygg og behagelig bruk. Disse toalettene har ofte høyere sittehøyde og ekstra støttehåndtak, noe som gjør det enklere å bruke for personer med begrensede bevegelser.

Toalettsete og lokk

Valg av toalettsete og lokk er like viktig som selve toalettet. Det finnes mange forskjellige materialer, farger og funksjoner å velge mellom. Noen populære alternativer inkluderer mykt lukkende seter og antibakterielle overflater.

Hvem leverer hva av toaletter?

Modell: Leverandør:
Vegghengt toalett Duravit, Flaminia, Geberit, Grohe, Gustavsberg, Hafa, Ifö, Ilbagno Alessi (Ilbagno Alessi er en samling designet av Stefano Giovannoni for Laufen), Laufen, Lavabo , Macro Design, Olympia Ceramica, Porsgrund, Scarabeo, Villeroy & Boch, Westerbergs.
Vegghengt compact Duravit, Grohe, Laufen, Saniflo, Villeroy & Boch, Bathlife.
Gulvstående toalett Duravit, Flaminia, Grohe, Gustavsberg, Hafa, Ifø, Illbagno Alessi, Laufen, Lavabo, Porsgrund, Scarabeo, Svedbergs, Villeroy & Boch, Bathlife
Toalettpakke Duravit, Grohe, Illbagno Alessi, Laufen, Villeroy & Boch, Bathlife
Dusjtoalett Duravit, Geberit, Grohe, Villeroy & Boch, Bathlife
Forbrenningstoalett Cinderella
Toalettsete og lokk Bathlife, Duravit, Flaminia, Geberit, Grohe, Gustavsberg, Hafa, Ifø, Illbagno Alessi, Laufen, Lavabo, Olympia Ceramica, Porsgrund, Scarabeo, Villeroy & Boch, Cinderella

Vannsparing

Rent vann er en ekstremt verdifull ressurs. Å redusere vannforbruket, spare energi og investere i bærekraftige løsninger i hjemmet har blitt en viktig del av mange nordmenns hverdag. Et toalett som skyller ned mindre vann vil naturlig nok kunne gjøre stor forskjell på hjemmets vannforbruk!

Villeroy & Boch er en av de ledende produsentene innenfor vannsparende teknologi – både hva gjelder armaturer og toaletter. Teknologien bak de vannsparende toalettene kalles Aquareduct. Et Aqureduct-toalett reduserer spylingsvolumet fra standarden på 6 til 4,5 liter vann ved en full skylling, og til 3 liter ved en halv skylling. Det innebærer at du minker vannforbruket ditt med minst 25% – uten at du merker det, eller trenger å endre noen vaner!

Teknologien sørger enkelt og greit for at ditt toalett blir skylt med samme, gode kvalitet som et konvensjonelt toalett. Dette takket være en ideell fordeling av vann gjennom skålen, og en vannstrøm som er spesielt sterk frem mot fronten av toalettet. Spylingen er kraftfull og presist rettet, slik at hele toalettet blir rent og hygienisk. Resultatet = mindre vann blir skylt ned i do + en kraftig redusert vannregning. Miljøvennlig, praktisk og økonomisk altså!

Valg av toalett Aquareduct vannsparing Villeroy & Boch

Aquareduct – modellene fra Villeroy & Boch finnes i en rekke ulike utførelser, størrelser og prisklasser. 

Hvordan velge riktig toalett

Når du skal velge et toalett, er det viktig å vurdere følgende faktorer:

  1. Type: Vegghengt, gulvstående, dusjtoalett, forbrenningstoalett, eller handicap toalett. Velg den som passer best til dine behov og plasskrav.
  2. Størrelse: Mål plassen der toalettet skal installeres for å sikre at det passer godt.
  3. Sittehøyde: Velg en sittehøyde som er komfortabel og egnet for alle som skal bruke toalettet.
  4. Farge: Velg en farge som passer til resten av baderomsinnredningen.
  5. Tilbehør: Vurder hvilke tilbehør du trenger, for eksempel et toalettsete, lokk og installasjonsmateriale.

Konklusjon

Å velge riktig toalett for ditt hjem kan være en utfordrende oppgave, men ved å vurdere dine behov, plasskrav og stilpreferanser, kan du finne det perfekte toalettet for deg. Husk å også vurdere miljøvennlige alternativer som forbrenningstoaletter, samt tilpasninger for personer med nedsatt funksjonsevne.

 

Vanlige spørsmål om toalett

Hva er forskjellen mellom vegghengt og gulvstående toalett?

Vegghengte toaletter er festet til veggen og har en skjult sisternen, mens gulvstående toaletter står direkte på gulvet og har en synlig sisternen. Vegghengte toaletter har et mer minimalistisk utseende og er lettere å rengjøre, mens gulvstående toaletter kan være enklere å installere og tilpasse ulike baderomsstiler.

Hva er fordeler og ulemper med et forbrenningstoalett?

Fordeler med et forbrenningstoalett inkluderer miljøvennlighet, ingen behov for vann og avløp, og mindre lukt. Ulemper kan være høyere vedlikehold og strømforbruk, samt behovet for jevnlig fjerning av askerester.

Hva bør jeg se etter når jeg velger et toalettsete og lokk?

Når du velger et toalettsete og lokk, bør du vurdere materialer (for eksempel plast eller tre), farger som passer til toalettet og baderomsinnredningen, og funksjoner som mykt lukkende seter og antibakterielle overflater.

Hvordan kan jeg avgjøre hvilken sittehøyde som er riktig for meg?

En vanlig sittehøyde for et toalett er mellom 40 og 45 cm. For personer med nedsatt funksjonsevne eller eldre kan en høyere sittehøyde på 48-50 cm være mer komfortabel. Mål høyden på dine eksisterende toaletter og vurder om de er komfortable for alle som skal bruke det nye toalettet.

Hvordan kan jeg vite om et toalett er miljøvennlig?

Miljøvennlige toaletter bruker mindre vann, har effektive spylesystemer og kan inkludere forbrenningstoaletter som ikke krever vann og avløp. Sjekk produktbeskrivelsen og spesifikasjonene for informasjon om vannforbruk og miljøvennlige funksjoner.

Hva er forskjellen på S lås og P lås?

Forskjellen mellom S lås og P lås ligger i hvordan avløpsrøret er plassert i forhold til toalettet.

S lås: I toaletter med S lås går avløpsrøret gjennom gulvet. Røret er formet som en “S”, derav navnet. S lås-toaletter passer godt i situasjoner der avløpsrøret må kobles direkte til gulvet og kan gi en mer diskret installasjon.

P lås: P lås-toaletter har avløpsrøret som går gjennom veggen bak toalettet. Røret er formet som en “P”, og derfor kalles det P lås. Disse toalettene passer godt i situasjoner der avløpsrøret må kobles til en veggmontert avløpskobling.

Valget mellom S lås og P lås avhenger av eksisterende rørinstallasjon og plassering av avløp i ditt baderom.

Vi anbefaler at du leser: